Η πόλη που δεν θα γιόρταζε τα Χριστούγεννα

Της Ουρανίας Μπούρτζινου

istoria

Σε μια γωνιά της γης, υπάρχει μια μεγάλη όμορφη πόλη, που τη λένε «Λουλουδούπολη». Έχει πάρει αυτό το όνομα γιατί είναι γεμάτη με δέντρα και χιλιάδες πολύχρωμα λουλούδια φυτεμένα στις πλατείες, στις νησίδες των δρόμων, στα πεζοδρόμια, σε όλους τους κήπους και στα μπαλκόνια των σπιτιών. Όλες οι μοσχοβόλες ευωδιές και τα τιτιβίσματα των πουλιών σκορπίζονται σ’ oλόκληρη τη «Λουλουδούπολη».
Εκεί ζει κι ο μικρός εξάχρονος Άρης μαζί με τους γονείς του, τις τρεις μεγαλύτερες αδελφές του, την Ελπίδα, τη Χαρά, την Ειρήνη, και την άρρωστη γιαγιά τους.
Αρχές Δεκεμβρίου κι όλα τα παιδιά περιμένουν με ανυπομονησία να στολιστεί η πόλη τους με διάφορα χριστουγεννιάτικα στολίδια, πολυάριθμα φωτάκια, τη φάτνη του Χριστού σ’ αναπαράσταση στην κεντρική πλατεία, τα κάλαντα του δωδεκαημέρου που θ’ ακούγονται από τα μεγάφωνα και φυσικά τα παιχνίδια που θα τους προσφέρουν γονείς, φίλοι, συγγενείς και, βέβαια, ο Άγιος Βασίλης.

Απόγευμα και χτυπά το μεγάλο ρολόι της πόλης τέσσερις χτύπους. Ό Άρης με τις αδελφές του και τον Γιώργο, τον γιο του δημάρχου, παίζουν όταν ακούγεται από τα μεγάφωνα:
«Προσοχή, προσοχή! Διαταγή του δημάρχου μας. Φέτος δεν θα έρθουν τα Χριστούγεννα. Στις εκκλησιές δεν θα ηχήσουν χαρμόσυνες καμπάνες, τα παιδιά δεν θα τραγουδήσουν κάλαντα, οι δρόμοι θα’ ναι σκοτεινοί, ευχές δεν θα ακουστούν. Απαγορεύεται στις μαμάδες να φτιάξουν δίπλες, μελομακάρονα, κουραμπιέδες, πίτες και γιορτινά φαγητά. Τα παιδιά δώρα μην περιμένετε. Κανένα δεν θα λάβει! Κανένας κάτοικος αυτής της πόλης δεν θα γιορτάσει!» Στο άκουσμα αυτής της διαταγής δέντρα, λουλούδια ξεράθηκαν μεμιάς. Ζιζάνια και τριβόλια γέμισαν.
«Από τώρα και στο εξής η πόλη μας θα ονομάζεται Αγκαθούπολη» ακούστηκε πάλι η φωνή από τα μεγάφωνα.

istoria

Ο Άρης με τις αδελφές του ταράχτηκαν μ’ αυτή την οδυνηρή είδηση. «Τι έπαθε ο πατέρας σου, τι είναι αυτή η διαταγή; Δεν θα γιορτάσουμε Χριστούγεννα; Δεν θα ηχήσουν οι καμπάνες; Κάλαντα δεν θα πούμε; Δώρα δεν θα λάβουμε; Να ξεχάσουμε τις γιορτινές τις μέρες; Και τ’ όνομα της πόλης μας θα είναι τώρα “Αγκαθούπολη”. Τρελάθηκε ο δήμαρχος; Δεν αγαπάει τα παιδιά, δεν αγαπά κανένα! Θέλει την πόλη μας ντυμένη με μαύρο πέπλο στη στενοχώρια και στο κλάμα. Κάποτε ήταν ο καλύτερος δήμαρχος, όλους τους αγαπούσε και ζούσαμε χαρούμενοι με τους γονείς, τους συγγενείς, τους φίλους, όλους τους συμπολίτες μας! Τώρα είναι ο πιο κακός και μισητός δήμαρχος. Γιώργο, τι έχεις να μας πεις;»

istoria

Ο Γιώργος βουρκωμένος απαντά: «Δεν είναι έτσι φίλοι μου. Άδικα τον κατηγορείτε. Μεγάλη συμφορά μας βρήκε. Τον πατέρα μου τον εκβιάζει ο μάγος που μένει στην άκρη της πόλης. Αυτός με τα μαγικά του ξέρανε τα δέντρα, τα λουλούδια μας και γέμισε η πόλη αγκάθια. Αυτός δεν θέλει να γιορτάσουμε Χριστούγεννα! Θέλει να πάρει τη θέση του, να γίνει δήμαρχος. Όταν το πετύχει, ο ήλιος πια δεν θ’ ανατείλει, τ’ άστρα δεν θα φανούν μήτε και το φεγγάρι. Έχει σκοπό να προκαλέσει πόλεμο με τη γειτονική πόλη. Να δει μικρά παιδιά να σκοτώνονται, γονείς μα και παππούδες. Βόμβες να πέφτουνε σωρό, άνθρωποι να σπαράζουν και τα σκυλιά ν’ ουρλιάζουν. Κι όσοι σωθούν να ξεριζωθούν από τον τόπο που γεννήθηκαν!» «Και θα καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια»;» ρώτησαν με δυνατή φωνή ο Άρης με τις αδελφές του. «Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς μικρά παιδιά;» αποκρίθηκε ο Γιώργος. «Θα βάλουμε το μυαλό μας να σκεφτεί! Θα υπάρχει κάποιος τρόπος να σώσουμε την πόλη μας από τον φθονερό μάγο! Να τον αποτρέψουμε να υλοποιήσει τα καταχθόνια σχέδιά του! Φέτος θα γιορτάσουμε τα καλύτερα Χριστούγεννα!» απάντησε αποφασιστικά ο μικρός Άρης.

Η παρέα των παιδιών λοιπόν έβγαλε ένα συμπέρασμα, ότι έπρεπε οι ίδιοι να αντιμετωπίσουν τον μάγο. Έτσι ξεκίνησαν για το κάστρο όπου ζούσε ο μάγος. Πηγαίνοντας στο κάστρο του, χάθηκαν και κει είδαν κάτι μαγευτικό, ο τόπος ήταν γεμάτος ευωδιαστά λουλούδια και δέντρα! Όλα ήταν πανέμορφα! Αλλά το πιο μαγευτικό απ` όλα ήταν οι ΝΕΡΑΙΔΕΣ που πετούσαν στον αέρα! -Πώς βρεθήκατε στο δάσος μας; Ρώτησε μια από τις νεράιδες. -Χαθήκαμε ψάχνοντας το κάστρο του μάγου. Είπε ο Άρης. -θα σας δείξουμε εμείς τον δρόμο μόνο υπό έναν όρο: Θα μας πάτε εκεί όπου μένετε. -Για ποιο λόγο; ρώτησε η Χαρά. -Για να κάνουμε τους ανθρώπους της πόλης σας πιο χαρούμενους απ` ότι είναι! Θα θέλαμε πολύ να ξανακάνουμε τους ανθρώπους χαρούμενους! Εξηγούν οι νεράιδες. Έτσι τελικά έφτασαν στο κάστρο. Όλα ήταν μαύρα και τρομαχτικά! Τίποτα δεν ήταν χαρούμενο. Πηγαίνοντας στο κάστρο ο Άρης κόπηκε και μια σταγόνα αίματος έπεσε στο χώμα. Από κει ξεπετάχτηκε ένα μεγάλο και φωτεινό δέντρο. Ήταν τόσο φωτεινό που τράβηξε την προσοχή του μάγου. Ο μάγος πήγε να δει τη συμβαίνει. Μόλις πλησίασε το δέντρο ο μάγος σκόνταψε πάνω στη ρίζα του δέντρου το δέντρο ζωντάνεψε και θύμωσε και έπιασε τον μάγο. Τότε ο Γιώργος πετάχτηκε και του πήρε το ραβδί και το έκοψε στη μέση. Ο μάγος έγινε στάχτη και απ’ τη στάχτη ξαφνικά εμφανίστηκε ένας πολύχρωμος δράκος! Είχε πανέμορφα φτερά που γέμισαν τον τόπο με χρώματα! Μεγάλα δέντρα μ` ότι θες χρώμα κίτρινο, μοβ, μπορντό ακόμα και πουά. Ο ήλιος έλαμπε ψηλά στον αέρα! Ο δράκος αγκάλιασε τον ήλιο και το φεγγάρι μαζί και ο ουρανός σκόρπισε αγάπη παντού! Ξαφνικά ένα έλκηθρο εμφανίστηκε στον ουρανό! Ο Αϊ-Βασίλης κατέβηκε από εκείνο το έλκηθρο! -Σας ευχαριστώ. Δώσατε στον κόσμο κάτι πολύ πολύτιμο. Είπε ο Αϊ-Βασίλης. -Μα τι; Ρώτησε ο Γιώργος -Δώσατε αγάπη. Είπε χαρούμενα ο Αϊ-Βασίλης -Μα εσύ δίνεις δώρα και τα παιδιά γεμίζουν αγάπη! Είπε η Ελπίδα. -Εγώ δίνω δώρα, αλλά εσείς δώσατε αγάπη! Τα παιδιά συγκινήθηκαν και αγαλλίασαν τον Αϊ-Βασίλη. Όταν γύρισαν τα παιδιά ο δήμαρχος ανακοίνωσε ότι τα Χριστούγεννα επιτρέπονται και πάλι! Οι νεράιδες έδωσαν χαρά όπως είχαν πει. Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο έλαμπε. Στην πραγματικότητα τα Χριστούγεννα δεν είχαν καταργηθεί επειδή οι κάτοικοι είχαν αγάπη για τα Χριστούγεννα!

image_pdfΕκτύπωσε!