Η πόλη που δεν θα γιόρταζε τα Χριστούγεννα

Της Ουρανίας Μπούρτζινου

istoria

Σε μια γωνιά της γης, υπάρχει μια μεγάλη όμορφη πόλη, που τη λένε «Λουλουδούπολη». Έχει πάρει αυτό το όνομα γιατί είναι γεμάτη με δέντρα και χιλιάδες πολύχρωμα λουλούδια φυτεμένα στις πλατείες, στις νησίδες των δρόμων, στα πεζοδρόμια, σε όλους τους κήπους και στα μπαλκόνια των σπιτιών. Όλες οι μοσχοβόλες ευωδιές και τα τιτιβίσματα των πουλιών σκορπίζονται σ’ oλόκληρη τη «Λουλουδούπολη».
Εκεί ζει κι ο μικρός εξάχρονος Άρης μαζί με τους γονείς του, τις τρεις μεγαλύτερες αδελφές του, την Ελπίδα, τη Χαρά, την Ειρήνη, και την άρρωστη γιαγιά τους.
Αρχές Δεκεμβρίου κι όλα τα παιδιά περιμένουν με ανυπομονησία να στολιστεί η πόλη τους με διάφορα χριστουγεννιάτικα στολίδια, πολυάριθμα φωτάκια, τη φάτνη του Χριστού σ’ αναπαράσταση στην κεντρική πλατεία, τα κάλαντα του δωδεκαημέρου που θ’ ακούγονται από τα μεγάφωνα και φυσικά τα παιχνίδια που θα τους προσφέρουν γονείς, φίλοι, συγγενείς και, βέβαια, ο Άγιος Βασίλης.

Απόγευμα και χτυπά το μεγάλο ρολόι της πόλης τέσσερις χτύπους. Ό Άρης με τις αδελφές του και τον Γιώργο, τον γιο του δημάρχου, παίζουν όταν ακούγεται από τα μεγάφωνα:
«Προσοχή, προσοχή! Διαταγή του δημάρχου μας. Φέτος δεν θα έρθουν τα Χριστούγεννα. Στις εκκλησιές δεν θα ηχήσουν χαρμόσυνες καμπάνες, τα παιδιά δεν θα τραγουδήσουν κάλαντα, οι δρόμοι θα’ ναι σκοτεινοί, ευχές δεν θα ακουστούν. Απαγορεύεται στις μαμάδες να φτιάξουν δίπλες, μελομακάρονα, κουραμπιέδες, πίτες και γιορτινά φαγητά. Τα παιδιά δώρα μην περιμένετε. Κανένα δεν θα λάβει! Κανένας κάτοικος αυτής της πόλης δεν θα γιορτάσει!» Στο άκουσμα αυτής της διαταγής δέντρα, λουλούδια ξεράθηκαν μεμιάς. Ζιζάνια και τριβόλια γέμισαν.
«Από τώρα και στο εξής η πόλη μας θα ονομάζεται Αγκαθούπολη» ακούστηκε πάλι η φωνή από τα μεγάφωνα.

istoria

Ο Άρης με τις αδελφές του ταράχτηκαν μ’ αυτή την οδυνηρή είδηση. «Τι έπαθε ο πατέρας σου, τι είναι αυτή η διαταγή; Δεν θα γιορτάσουμε Χριστούγεννα; Δεν θα ηχήσουν οι καμπάνες; Κάλαντα δεν θα πούμε; Δώρα δεν θα λάβουμε; Να ξεχάσουμε τις γιορτινές τις μέρες; Και τ’ όνομα της πόλης μας θα είναι τώρα “Αγκαθούπολη”. Τρελάθηκε ο δήμαρχος; Δεν αγαπάει τα παιδιά, δεν αγαπά κανένα! Θέλει την πόλη μας ντυμένη με μαύρο πέπλο στη στενοχώρια και στο κλάμα. Κάποτε ήταν ο καλύτερος δήμαρχος, όλους τους αγαπούσε και ζούσαμε χαρούμενοι με τους γονείς, τους συγγενείς, τους φίλους, όλους τους συμπολίτες μας! Τώρα είναι ο πιο κακός και μισητός δήμαρχος. Γιώργο, τι έχεις να μας πεις;»

istoria

Ο Γιώργος βουρκωμένος απαντά: «Δεν είναι έτσι φίλοι μου. Άδικα τον κατηγορείτε. Μεγάλη συμφορά μας βρήκε. Τον πατέρα μου τον εκβιάζει ο μάγος που μένει στην άκρη της πόλης. Αυτός με τα μαγικά του ξέρανε τα δέντρα, τα λουλούδια μας και γέμισε η πόλη αγκάθια. Αυτός δεν θέλει να γιορτάσουμε Χριστούγεννα! Θέλει να πάρει τη θέση του, να γίνει δήμαρχος. Όταν το πετύχει, ο ήλιος πια δεν θ’ ανατείλει, τ’ άστρα δεν θα φανούν μήτε και το φεγγάρι. Έχει σκοπό να προκαλέσει πόλεμο με τη γειτονική πόλη. Να δει μικρά παιδιά να σκοτώνονται, γονείς μα και παππούδες. Βόμβες να πέφτουνε σωρό, άνθρωποι να σπαράζουν και τα σκυλιά ν’ ουρλιάζουν. Κι όσοι σωθούν να ξεριζωθούν από τον τόπο που γεννήθηκαν!» «Και θα καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια»;» ρώτησαν με δυνατή φωνή ο Άρης με τις αδελφές του. «Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς μικρά παιδιά;» αποκρίθηκε ο Γιώργος. «Θα βάλουμε το μυαλό μας να σκεφτεί! Θα υπάρχει κάποιος τρόπος να σώσουμε την πόλη μας από τον φθονερό μάγο! Να τον αποτρέψουμε να υλοποιήσει τα καταχθόνια σχέδιά του! Φέτος θα γιορτάσουμε τα καλύτερα Χριστούγεννα!» απάντησε αποφασιστικά ο μικρός Άρης.

Τα παιδιά δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χεριά. -Εγώ πάω να το πω στη μαμά μου, είπε ο Άρης. Κανένας κάτοικος της Λουλουδουπολης δεν μπορούσε να κοιμηθεί το βράδυ. Την άλλη μέρα το πρωί ο δήμαρχος ζήτησε κρυφή από τον μάγο συνάντηση για να τους εξηγήσει τι γινόταν και ότι δεν είχε τρελαθεί στα καλά καθούμενα. Όταν το έμαθαν έμειναν άφωνοι. Η μαμά του Γιαννάκη πρότεινε λύση. Θα έφευγαν όλοι από την πόλη χωρίς να το μάθει ο μάγος. Θα πήγαιναν στη μάγισσα του χωρίου Τυροπιτακι. Την άλλη μέρα μαζεύτηκαν όλοι στην πλατεία για να ξεκινήσουν. Μόλις έφτασαν στο χωριό Τυροπιτάκι πήγαν κατευθείαν στο σπίτι της μάγισσας, αυτή τους είπε ότι πρέπει να τον κάνουν να λυγίσει. Θα πάνε στο θεόρατο κάστρο και θα του πάνε ένα λουλούδι για δώρο. Ο μάγος όμως σιχαίνεται τα φυτά γι΄ αυτό θέλει να αντικαταστήσει όλα τα λουλούδια της πόλης με αγκάθια. Αφού το ταξίδι τους τέλειωσε στο χωριό Τυροπιτάκι, πήραν το δρόμο της επιστροφής. Την επομένη κιόλας μέρα θα άρχιζαν την αποστολή τους. Όλα ξεκινούν την Παρασκευή το απόγευμα όπου η κυρία Ειρήνη θα πήγαινε στον πύργο του παρέα με μια γλάστρα που από μέσα της ξεφύτρωναν πανέμορφα χρυσάνθεμα. Όταν ο μάγος άνοιξε την πόρτα και μύρισε τη θεσπέσια μυρωδιά των λουλουδιών λιποθύμησε. Τότε ο δήμαρχος που περίμενε λίγο πιο κάτω μπαίνει και αυτός μέσα στον πύργο. Πάνε τον μάγο στην κουζίνα και τον καθίζουν σε μια καρέκλα. Έπειτα από λίγα λεπτά επιτέλους συνέρχεται, μετά από αυτό του λένε ότι αν δεν πάρει πίσω την κατάρα του θα του γεμίσουν τον πύργο με γλάστρες γεμάτες με μοσχομυριστά λουλούδια. Ο μάγος κόντεψε να κάνει εμετό. Δεν άντεχε αλλά λουλούδια. Έπειτα από λίγες ημέρες το δέντρο στολιζόταν από μεγάλους και παιδιά. Και μάλιστα το αστέρι το έβαλε ο μάγος. Κι όταν ο δήμαρχος ήταν έτοιμος να πατήσει το κουμπί για να φωτιστεί το δέντρο ο μάγος τον σταμάτησε αφού έβγαλε ένα σκουφί Αϊ-Βασίλη και το φόρεσε του επέτρεψε να συνεχίσει. Όταν άναψε το δέντρο όλη η Λουλουδουπολη φωτίστηκε. Το βράδυ πριν κοιμηθεί ο Άρης είπε: Αυτά είναι τα πιο όμορφα Χριστούγεννα. Και τώρα, τέλος, σας εύχομαι καλά Χριστούγεννα και καλή Πρωτοχρονιά σε όλους.

image_pdfΕκτύπωσε!