Η πόλη που δεν θα γιόρταζε τα Χριστούγεννα

Της Ουρανίας Μπούρτζινου

istoria

Σε μια γωνιά της γης, υπάρχει μια μεγάλη όμορφη πόλη, που τη λένε «Λουλουδούπολη». Έχει πάρει αυτό το όνομα γιατί είναι γεμάτη με δέντρα και χιλιάδες πολύχρωμα λουλούδια φυτεμένα στις πλατείες, στις νησίδες των δρόμων, στα πεζοδρόμια, σε όλους τους κήπους και στα μπαλκόνια των σπιτιών. Όλες οι μοσχοβόλες ευωδιές και τα τιτιβίσματα των πουλιών σκορπίζονται σ’ oλόκληρη τη «Λουλουδούπολη».
Εκεί ζει κι ο μικρός εξάχρονος Άρης μαζί με τους γονείς του, τις τρεις μεγαλύτερες αδελφές του, την Ελπίδα, τη Χαρά, την Ειρήνη, και την άρρωστη γιαγιά τους.
Αρχές Δεκεμβρίου κι όλα τα παιδιά περιμένουν με ανυπομονησία να στολιστεί η πόλη τους με διάφορα χριστουγεννιάτικα στολίδια, πολυάριθμα φωτάκια, τη φάτνη του Χριστού σ’ αναπαράσταση στην κεντρική πλατεία, τα κάλαντα του δωδεκαημέρου που θ’ ακούγονται από τα μεγάφωνα και φυσικά τα παιχνίδια που θα τους προσφέρουν γονείς, φίλοι, συγγενείς και, βέβαια, ο Άγιος Βασίλης.

Απόγευμα και χτυπά το μεγάλο ρολόι της πόλης τέσσερις χτύπους. Ό Άρης με τις αδελφές του και τον Γιώργο, τον γιο του δημάρχου, παίζουν όταν ακούγεται από τα μεγάφωνα:
«Προσοχή, προσοχή! Διαταγή του δημάρχου μας. Φέτος δεν θα έρθουν τα Χριστούγεννα. Στις εκκλησιές δεν θα ηχήσουν χαρμόσυνες καμπάνες, τα παιδιά δεν θα τραγουδήσουν κάλαντα, οι δρόμοι θα’ ναι σκοτεινοί, ευχές δεν θα ακουστούν. Απαγορεύεται στις μαμάδες να φτιάξουν δίπλες, μελομακάρονα, κουραμπιέδες, πίτες και γιορτινά φαγητά. Τα παιδιά δώρα μην περιμένετε. Κανένα δεν θα λάβει! Κανένας κάτοικος αυτής της πόλης δεν θα γιορτάσει!» Στο άκουσμα αυτής της διαταγής δέντρα, λουλούδια ξεράθηκαν μεμιάς. Ζιζάνια και τριβόλια γέμισαν.
«Από τώρα και στο εξής η πόλη μας θα ονομάζεται Αγκαθούπολη» ακούστηκε πάλι η φωνή από τα μεγάφωνα.

istoria

Ο Άρης με τις αδελφές του ταράχτηκαν μ’ αυτή την οδυνηρή είδηση. «Τι έπαθε ο πατέρας σου, τι είναι αυτή η διαταγή; Δεν θα γιορτάσουμε Χριστούγεννα; Δεν θα ηχήσουν οι καμπάνες; Κάλαντα δεν θα πούμε; Δώρα δεν θα λάβουμε; Να ξεχάσουμε τις γιορτινές τις μέρες; Και τ’ όνομα της πόλης μας θα είναι τώρα “Αγκαθούπολη”. Τρελάθηκε ο δήμαρχος; Δεν αγαπάει τα παιδιά, δεν αγαπά κανένα! Θέλει την πόλη μας ντυμένη με μαύρο πέπλο στη στενοχώρια και στο κλάμα. Κάποτε ήταν ο καλύτερος δήμαρχος, όλους τους αγαπούσε και ζούσαμε χαρούμενοι με τους γονείς, τους συγγενείς, τους φίλους, όλους τους συμπολίτες μας! Τώρα είναι ο πιο κακός και μισητός δήμαρχος. Γιώργο, τι έχεις να μας πεις;»

istoria

Ο Γιώργος βουρκωμένος απαντά: «Δεν είναι έτσι φίλοι μου. Άδικα τον κατηγορείτε. Μεγάλη συμφορά μας βρήκε. Τον πατέρα μου τον εκβιάζει ο μάγος που μένει στην άκρη της πόλης. Αυτός με τα μαγικά του ξέρανε τα δέντρα, τα λουλούδια μας και γέμισε η πόλη αγκάθια. Αυτός δεν θέλει να γιορτάσουμε Χριστούγεννα! Θέλει να πάρει τη θέση του, να γίνει δήμαρχος. Όταν το πετύχει, ο ήλιος πια δεν θ’ ανατείλει, τ’ άστρα δεν θα φανούν μήτε και το φεγγάρι. Έχει σκοπό να προκαλέσει πόλεμο με τη γειτονική πόλη. Να δει μικρά παιδιά να σκοτώνονται, γονείς μα και παππούδες. Βόμβες να πέφτουνε σωρό, άνθρωποι να σπαράζουν και τα σκυλιά ν’ ουρλιάζουν. Κι όσοι σωθούν να ξεριζωθούν από τον τόπο που γεννήθηκαν!» «Και θα καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια»;» ρώτησαν με δυνατή φωνή ο Άρης με τις αδελφές του. «Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς μικρά παιδιά;» αποκρίθηκε ο Γιώργος. «Θα βάλουμε το μυαλό μας να σκεφτεί! Θα υπάρχει κάποιος τρόπος να σώσουμε την πόλη μας από τον φθονερό μάγο! Να τον αποτρέψουμε να υλοποιήσει τα καταχθόνια σχέδιά του! Φέτος θα γιορτάσουμε τα καλύτερα Χριστούγεννα!» απάντησε αποφασιστικά ο μικρός Άρης.

Έτσι οι φίλοι μας αποφασισμένοι, πήγαν μέσα στο κατάμαυρο και τρομακτικό δάσος, που έμενε κι ο μοχθηρός αυτός μάγος μας! Όταν επιτέλους έφτασαν, μπήκαν μέσα στο σπίτι του. Αλλά αυτός δεν ήταν εκεί. Τα παιδιά ήταν πολύ φοβισμένα και τρομοκρατημένα και το αίμα τους είχε παγώσει στις φλέβες τους! Είδαν πάρα πολλά φίλτρα εκεί, και μια χύτρα που μέσα είχε μαγικό ζωμό!

Τα παιδιά κατάλαβαν ότι ήταν φίλτρο για τον δήμαρχο, κι έτσι έσπασαν τα πάντα που υπήρχαν εκεί μέσα, και το καλύτερο και τολμηρότερο, έχυσαν το φίλτρο που είχε η χύτρα στο σπίτι του μάγου! Επίσης υπήρχε πάνω σε ένα τραπεζάκι ένα βιβλίο που περιείχε διάφορα μαγικά ξόρκια! Λοιπόν, μόλις το είδαν οι φίλοι μας, το άνοιξαν γεμάτοι περιέργεια και κατά τύχη βρέθηκε μπροστά τους ένα ξόρκι με τίτλο «Ακόμη κι ο πιο κακός άνθρωπος γίνεται καλός όταν το πιει…».

Κι σκέφτηκαν ότι μπορούσαν να το φτιάξουν και να το έδιναν με κάποιον τρόπο στον μάγο να το πιει και να γίνει καλός! Έτσι μετά από πολύ προσπάθεια οι φίλοι μας κατάφεραν να φτιάξουν αυτό το φίλτρο, παρόλο που είχαν σπάσει τα πάντα εκεί μέσα, όμως κατά τύχη δεν είχαν σπάσει τα υλικά για το φίλτρο! Και μάλιστα έβαλαν το φίλτρο αυτό(όταν το έφτιαξαν) μέσα σε ένα μπουκαλάκι κι το έβαλαν μέσα στην τσάντα του Άρη μιας που πάντα κρατάει μια τσάντα μαζί του! Μετά από όλα αυτά όμως, επειδή είχε περάσει αρκετούτσικη ωρίτσα, είχε πια γυρίσει στο σπίτι του ο μάγος!

Όμως για καλή τύχη των παιδιών ο Γιώργος είχε ακούσει τα βήματα του μάγου που ερχόταν και είχαν προλάβει να κρυφτούν! Μόλις όμως μπήκε ο μάγος στο σπίτι του τρελάθηκε! Τα είδε όλα άνω κάτω και αναρωτήθηκε ποιος τα έκανε όλα αυτά. Έτσι νευριασμένος ο μάγος μεταμφιέστηκε σε γέρο και πήγε στην γειτονική πόλη και κατηγόρησε τον δήμαρχο της άλλης πόλης ότι τον είχε κλέψει κι ότι είχε σκοπό να κλέψει και όλους τους!
Έτσι είπε ο μάγος αποφασιστικά:

– Θα με βοηθήσετε να τον εκδικηθώ!

– Ναι, απάντησε το οργισμένο πλήθος.

Έτσι τα παιδιά αφού είχαν ακολουθήσει τον μάγο, χωρίς να τους δει, και είχαν ακούσει όλα τα λόγια που είπε ο μάγος, αναγκάστηκαν να το πουν στην πόλη τους, αλλά κι στον δήμαρχο! Το βράδυ, τα μεσάνυχτα, όλη σχεδόν η γειτονική πόλη είχε περικυκλώσει την πόλη των παιδιών, ενώ μπροστά μπροστά από όλους ήταν ο μάγος (μεταμφιεσμένος σε γέρο).

Όταν τους είδαν τα παιδιά τρομοκρατήθηκαν. Νόμιζαν πως η καρδιά τους πάγωσε. Αλλά ο Άρης που ευτυχώς κρατούσε ακόμη το φίλτρο που είχαν φτιάξει, βγήκε έξω μαζί με τα άλλα παιδιά κι είπαν:

– ΗΡΕΜΗΣΤΕ! ΗΡΕΜΗΣΤΕ! ΑΚΟΥΣΤΕ ΜΑΣ. ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΚΟ! ΑΛΛΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ! ΘΕΛΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΓΕΡΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΕΡΟΣ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΓΟΣ!!!! ΞΕΡΑΜΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ! ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΙ ΝΑ ΣΠΕΡΝΕΙ ΧΑΟΣ ΠΑΝΤΟΥ! ΑΜΑ ΜΑΣ ΑΚΟΥΣΕΤΕ, ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΠΩΣ ΔΕΝ ΣΑΣ ΛΕΜΕ ΨΕΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΚΑΘΕ ΦΡΑΣΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΗ ΜΕ ΑΛΗΘΕΙΑ!

Έτσι από εκεί που όλοι έσκουζαν κι κατηγορούσαν τα παιδιά, ξαφνικά δεν ακουγόταν μιλιά! Όμως, άρχισαν να κατηγορούν τώρα τον μάγο! Κι τα παιδιά είπαν:

– ΑΚΟΥΣΤΕ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΜΑΓΟΣ ΝΑ ΕΚΑΝΕ ΚΑΠΟΙΑ ΛΑΘΗ ΙΣΩΣ ΠΟΛΛΑ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ ΑΦΟΥ ΓΙΝΑΜΕ ΠΑΛΙ ΦΙΛΟΙ! ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ ΚΙ ΑΥΤΟΣ ΕΧΕΙ ΨΥΧΗ ΚΙ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΚΙ ΑΓΑΠΗ!

Έτσι τελικά όλοι στο τέλος χειροκρότησαν αυτά τα λόγια των παιδιών κι μόνιασαν οι δυο πόλεις μεταξύ τους και το καλύτερο δεν σας το είπα, ο μάγος με αυτά τα λόγια των παιδιών έγινε πολύ καλός ίσως κι ο πιο καλός στην πόλη!!!Τότε τα λουλούδια ξανάνθισαν και έφυγαν τα αγκάθια!

Τα δέντρα ξαναφύτρωσαν κι απέκτησαν καλύτερο χρώμα από πριν. Και οι πεταλούδες από μονόχρωμες και μαύρες έγιναν πολύχρωμες κι φανταχτερές! Αλλά δεν είναι μόνο αυτό! Ο μάγος μας επιτέλους κατάλαβε πως κανέναν δεν τον νοιάζει άμα θα είναι πρόεδρος ή κι βασιλιάς της Αγγλίας, αυτό που είναι σημαντικό όμως είναι να έχεις καλή καρδιά! Έτσι ο μάγος έφτιαξε το σπίτι του μέσα στην πόλη κι έκανε επίσης και πάρα πολλούς φίλους! Κι έτσι αυτά τα Χριστούγεννα ήταν τα καλύτερα παρόλο που άρχισαν όχι και τόσο ωραία! Και τελικά τα παιδιά τσάμπα έφτιαξαν το φίλτρο αφού δεν το χρησιμοποίησαν!

ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΖΗΣΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΚΑΛΑ ΚΙ Ο ΜΑΓΟΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

ΤΕΛΟΣ

image_pdfΕκτύπωσε!