Η πόλη που δεν θα γιόρταζε τα Χριστούγεννα

Της Ουρανίας Μπούρτζινου

istoria

Σε μια γωνιά της γης, υπάρχει μια μεγάλη όμορφη πόλη, που τη λένε «Λουλουδούπολη». Έχει πάρει αυτό το όνομα γιατί είναι γεμάτη με δέντρα και χιλιάδες πολύχρωμα λουλούδια φυτεμένα στις πλατείες, στις νησίδες των δρόμων, στα πεζοδρόμια, σε όλους τους κήπους και στα μπαλκόνια των σπιτιών. Όλες οι μοσχοβόλες ευωδιές και τα τιτιβίσματα των πουλιών σκορπίζονται σ’ oλόκληρη τη «Λουλουδούπολη».
Εκεί ζει κι ο μικρός εξάχρονος Άρης μαζί με τους γονείς του, τις τρεις μεγαλύτερες αδελφές του, την Ελπίδα, τη Χαρά, την Ειρήνη, και την άρρωστη γιαγιά τους.
Αρχές Δεκεμβρίου κι όλα τα παιδιά περιμένουν με ανυπομονησία να στολιστεί η πόλη τους με διάφορα χριστουγεννιάτικα στολίδια, πολυάριθμα φωτάκια, τη φάτνη του Χριστού σ’ αναπαράσταση στην κεντρική πλατεία, τα κάλαντα του δωδεκαημέρου που θ’ ακούγονται από τα μεγάφωνα και φυσικά τα παιχνίδια που θα τους προσφέρουν γονείς, φίλοι, συγγενείς και, βέβαια, ο Άγιος Βασίλης.

Απόγευμα και χτυπά το μεγάλο ρολόι της πόλης τέσσερις χτύπους. Ό Άρης με τις αδελφές του και τον Γιώργο, τον γιο του δημάρχου, παίζουν όταν ακούγεται από τα μεγάφωνα:
«Προσοχή, προσοχή! Διαταγή του δημάρχου μας. Φέτος δεν θα έρθουν τα Χριστούγεννα. Στις εκκλησιές δεν θα ηχήσουν χαρμόσυνες καμπάνες, τα παιδιά δεν θα τραγουδήσουν κάλαντα, οι δρόμοι θα’ ναι σκοτεινοί, ευχές δεν θα ακουστούν. Απαγορεύεται στις μαμάδες να φτιάξουν δίπλες, μελομακάρονα, κουραμπιέδες, πίτες και γιορτινά φαγητά. Τα παιδιά δώρα μην περιμένετε. Κανένα δεν θα λάβει! Κανένας κάτοικος αυτής της πόλης δεν θα γιορτάσει!» Στο άκουσμα αυτής της διαταγής δέντρα, λουλούδια ξεράθηκαν μεμιάς. Ζιζάνια και τριβόλια γέμισαν.
«Από τώρα και στο εξής η πόλη μας θα ονομάζεται Αγκαθούπολη» ακούστηκε πάλι η φωνή από τα μεγάφωνα.

istoria

Ο Άρης με τις αδελφές του ταράχτηκαν μ’ αυτή την οδυνηρή είδηση. «Τι έπαθε ο πατέρας σου, τι είναι αυτή η διαταγή; Δεν θα γιορτάσουμε Χριστούγεννα; Δεν θα ηχήσουν οι καμπάνες; Κάλαντα δεν θα πούμε; Δώρα δεν θα λάβουμε; Να ξεχάσουμε τις γιορτινές τις μέρες; Και τ’ όνομα της πόλης μας θα είναι τώρα “Αγκαθούπολη”. Τρελάθηκε ο δήμαρχος; Δεν αγαπάει τα παιδιά, δεν αγαπά κανένα! Θέλει την πόλη μας ντυμένη με μαύρο πέπλο στη στενοχώρια και στο κλάμα. Κάποτε ήταν ο καλύτερος δήμαρχος, όλους τους αγαπούσε και ζούσαμε χαρούμενοι με τους γονείς, τους συγγενείς, τους φίλους, όλους τους συμπολίτες μας! Τώρα είναι ο πιο κακός και μισητός δήμαρχος. Γιώργο, τι έχεις να μας πεις;»

istoria

Ο Γιώργος βουρκωμένος απαντά: «Δεν είναι έτσι φίλοι μου. Άδικα τον κατηγορείτε. Μεγάλη συμφορά μας βρήκε. Τον πατέρα μου τον εκβιάζει ο μάγος που μένει στην άκρη της πόλης. Αυτός με τα μαγικά του ξέρανε τα δέντρα, τα λουλούδια μας και γέμισε η πόλη αγκάθια. Αυτός δεν θέλει να γιορτάσουμε Χριστούγεννα! Θέλει να πάρει τη θέση του, να γίνει δήμαρχος. Όταν το πετύχει, ο ήλιος πια δεν θ’ ανατείλει, τ’ άστρα δεν θα φανούν μήτε και το φεγγάρι. Έχει σκοπό να προκαλέσει πόλεμο με τη γειτονική πόλη. Να δει μικρά παιδιά να σκοτώνονται, γονείς μα και παππούδες. Βόμβες να πέφτουνε σωρό, άνθρωποι να σπαράζουν και τα σκυλιά ν’ ουρλιάζουν. Κι όσοι σωθούν να ξεριζωθούν από τον τόπο που γεννήθηκαν!» «Και θα καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια»;» ρώτησαν με δυνατή φωνή ο Άρης με τις αδελφές του. «Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς μικρά παιδιά;» αποκρίθηκε ο Γιώργος. «Θα βάλουμε το μυαλό μας να σκεφτεί! Θα υπάρχει κάποιος τρόπος να σώσουμε την πόλη μας από τον φθονερό μάγο! Να τον αποτρέψουμε να υλοποιήσει τα καταχθόνια σχέδιά του! Φέτος θα γιορτάσουμε τα καλύτερα Χριστούγεννα!» απάντησε αποφασιστικά ο μικρός Άρης.

Έτσι τα παιδιά την άλλη μέρα αποφάσισαν να πάνε να βρούνε τον κακό και μοχθηρό μάγο. Το πρωί πήρανε ένα σακιδιάκι με νερό και λίγα τρόφημα. Συναντηθήκανε έξω από το σπίτι του Γιώργου. Η Ειρήνη κρατούσε κι έναν χάρτι μαζί της. Αφού βρήκανε τον προορισμό τους, ξεκινήσαν για το ταξίδι τους. Μια στιγμή κατάλαβαν ότι είχαν φτάσει στο γκρι δάσος. Η Χαρά είπε στα υπόλοιπα παιδιά αν φοβόντουσαν κι εκείνα και αυτά της απάντησαν όχι. Μετά και αφού είχαν περάσει από το γκρι δάσος, είδαν έναν πανύψηλο πύργο και τότε κατάλαβαν ότι αυτός ήταν ο πύργος του μάγου. Μπήκαν μέσα και άκουσαν την βροντερή φωνή του μάγου να φωνάζει ξόρκια για ένα μαγικό φίλτρο. Τα παιδιά προσπάθησαν να βρουν το δωμάτιο του ψάχνοντας απο πόρτα σε πόρτα. Ο Γιώργος, ακούγοντας τη φωνή του, κατάλαβε ότι βρισκόταν στην κορυφή του πύργου. Έτσι τρέχοντας άρχισαν να ανεβαίνουν τις σκάλες οι οποίες έμοιζαν ατελείωτες. Οταν επιτέλους έφτασαν στην κορυφή ένοιωθαν εξαντλημένοι. Όμως η δυνατή φωνή του μάγου που τους ρωτούσε ποιοί ήταν τους έκανε να ξεχάσουν την κούραση τους και να μαζευτούν απο τον φόβο τους. Φοβισμένα όπως ήταν του απάντησαν ότι έρχονται απο την Αγκαθούπολη και ότι θέλουν να τον ρωτήσουν γιατί δεν τους αφήνει φέτος να γιορτάσουν τα χριστούγεννα. Τους απάντησε ότι δεν θα τους αφήσει να ξαναγιορτάσουν τα χριστούγεννα ποτέ ξανά. Ο Αρης έφυγε κρυφά απο το δωμάτιο και τηλεφώνησε στην αστυνομία. Γυρίζοντας πίσω και ενώ οι υπόλοιποι μιλούσαν με το μάγο ακούστηκε η σειρήνα του περιπολικού. Ο μάγος αναρωτήθηκε τι γίνεται. Οι αστυνομικοί μπήκαν στον πύργο και αφού επιτέλους ανέβηκαν στην κορυφή συνέλαβαν το μάγο. Αμέσως τον οδήγησαν στην φυλακή και ειδοποίησαν τον δήμαρχο να έρθει. Μόλις ήρθε ο δήμαρχος έκπληκτος ρώτησε πως κατάφεραν να τον πιάσουν. Η αστυνομία του έδειξε τα παιδιά και του εξήγησαν τι είχε συμβεί. Άμεσως τα λουλούδια άνθησαν και όλα έγιναν όπως παλιά. Έτσι η λουλουδούπολη θα γιόρταζε και πάλι τα Χριστούγεννα και όλοι ήταν πολύ ευτυχησμένοι.

image_pdfΕκτύπωσε!