Η πόλη που δεν θα γιόρταζε τα Χριστούγεννα

Της Ουρανίας Μπούρτζινου

istoria

Σε μια γωνιά της γης, υπάρχει μια μεγάλη όμορφη πόλη, που τη λένε «Λουλουδούπολη». Έχει πάρει αυτό το όνομα γιατί είναι γεμάτη με δέντρα και χιλιάδες πολύχρωμα λουλούδια φυτεμένα στις πλατείες, στις νησίδες των δρόμων, στα πεζοδρόμια, σε όλους τους κήπους και στα μπαλκόνια των σπιτιών. Όλες οι μοσχοβόλες ευωδιές και τα τιτιβίσματα των πουλιών σκορπίζονται σ’ oλόκληρη τη «Λουλουδούπολη».
Εκεί ζει κι ο μικρός εξάχρονος Άρης μαζί με τους γονείς του, τις τρεις μεγαλύτερες αδελφές του, την Ελπίδα, τη Χαρά, την Ειρήνη, και την άρρωστη γιαγιά τους.
Αρχές Δεκεμβρίου κι όλα τα παιδιά περιμένουν με ανυπομονησία να στολιστεί η πόλη τους με διάφορα χριστουγεννιάτικα στολίδια, πολυάριθμα φωτάκια, τη φάτνη του Χριστού σ’ αναπαράσταση στην κεντρική πλατεία, τα κάλαντα του δωδεκαημέρου που θ’ ακούγονται από τα μεγάφωνα και φυσικά τα παιχνίδια που θα τους προσφέρουν γονείς, φίλοι, συγγενείς και, βέβαια, ο Άγιος Βασίλης.

Απόγευμα και χτυπά το μεγάλο ρολόι της πόλης τέσσερις χτύπους. Ό Άρης με τις αδελφές του και τον Γιώργο, τον γιο του δημάρχου, παίζουν όταν ακούγεται από τα μεγάφωνα:
«Προσοχή, προσοχή! Διαταγή του δημάρχου μας. Φέτος δεν θα έρθουν τα Χριστούγεννα. Στις εκκλησιές δεν θα ηχήσουν χαρμόσυνες καμπάνες, τα παιδιά δεν θα τραγουδήσουν κάλαντα, οι δρόμοι θα’ ναι σκοτεινοί, ευχές δεν θα ακουστούν. Απαγορεύεται στις μαμάδες να φτιάξουν δίπλες, μελομακάρονα, κουραμπιέδες, πίτες και γιορτινά φαγητά. Τα παιδιά δώρα μην περιμένετε. Κανένα δεν θα λάβει! Κανένας κάτοικος αυτής της πόλης δεν θα γιορτάσει!» Στο άκουσμα αυτής της διαταγής δέντρα, λουλούδια ξεράθηκαν μεμιάς. Ζιζάνια και τριβόλια γέμισαν.
«Από τώρα και στο εξής η πόλη μας θα ονομάζεται Αγκαθούπολη» ακούστηκε πάλι η φωνή από τα μεγάφωνα.

istoria

Ο Άρης με τις αδελφές του ταράχτηκαν μ’ αυτή την οδυνηρή είδηση. «Τι έπαθε ο πατέρας σου, τι είναι αυτή η διαταγή; Δεν θα γιορτάσουμε Χριστούγεννα; Δεν θα ηχήσουν οι καμπάνες; Κάλαντα δεν θα πούμε; Δώρα δεν θα λάβουμε; Να ξεχάσουμε τις γιορτινές τις μέρες; Και τ’ όνομα της πόλης μας θα είναι τώρα “Αγκαθούπολη”. Τρελάθηκε ο δήμαρχος; Δεν αγαπάει τα παιδιά, δεν αγαπά κανένα! Θέλει την πόλη μας ντυμένη με μαύρο πέπλο στη στενοχώρια και στο κλάμα. Κάποτε ήταν ο καλύτερος δήμαρχος, όλους τους αγαπούσε και ζούσαμε χαρούμενοι με τους γονείς, τους συγγενείς, τους φίλους, όλους τους συμπολίτες μας! Τώρα είναι ο πιο κακός και μισητός δήμαρχος. Γιώργο, τι έχεις να μας πεις;»

istoria

Ο Γιώργος βουρκωμένος απαντά: «Δεν είναι έτσι φίλοι μου. Άδικα τον κατηγορείτε. Μεγάλη συμφορά μας βρήκε. Τον πατέρα μου τον εκβιάζει ο μάγος που μένει στην άκρη της πόλης. Αυτός με τα μαγικά του ξέρανε τα δέντρα, τα λουλούδια μας και γέμισε η πόλη αγκάθια. Αυτός δεν θέλει να γιορτάσουμε Χριστούγεννα! Θέλει να πάρει τη θέση του, να γίνει δήμαρχος. Όταν το πετύχει, ο ήλιος πια δεν θ’ ανατείλει, τ’ άστρα δεν θα φανούν μήτε και το φεγγάρι. Έχει σκοπό να προκαλέσει πόλεμο με τη γειτονική πόλη. Να δει μικρά παιδιά να σκοτώνονται, γονείς μα και παππούδες. Βόμβες να πέφτουνε σωρό, άνθρωποι να σπαράζουν και τα σκυλιά ν’ ουρλιάζουν. Κι όσοι σωθούν να ξεριζωθούν από τον τόπο που γεννήθηκαν!» «Και θα καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια»;» ρώτησαν με δυνατή φωνή ο Άρης με τις αδελφές του. «Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς μικρά παιδιά;» αποκρίθηκε ο Γιώργος. «Θα βάλουμε το μυαλό μας να σκεφτεί! Θα υπάρχει κάποιος τρόπος να σώσουμε την πόλη μας από τον φθονερό μάγο! Να τον αποτρέψουμε να υλοποιήσει τα καταχθόνια σχέδιά του! Φέτος θα γιορτάσουμε τα καλύτερα Χριστούγεννα!» απάντησε αποφασιστικά ο μικρός Άρης.

Την επόμενη κιόλας μέρα τα παιδιά έλαβαν δράση. Έτρεξαν στην άρρωστη γιαγιά τους που όλη της τη ζωή την είχε περάσει σ’ αυτήν την πόλη και ήξερε κάθε άνθρωπο που ζούσε σ’ αυτή, προκειμένου να της ζητήσουν πληροφορίες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη λύση του προβλήματος. Η γιαγιά τους, με τρεμάμενη φωνή, τους είπε: -Παιδιά μου, ο μάγος αυτός ήταν ένας καλός άνθρωπος που ζούσε στην πόλη μας και βοηθούσε τους πάντες με τις γνώσεις και τη σοφία του, μέχρι τη στιγμή που ερωτεύτηκε παράφορα τη γυναίκα του δημάρχου. Αυτή τον απέρριψε τη μέρα των Χριστουγέννων χαστουκίζοντάς τον δημοσίως στην κεντρική πλατεία της πόλης. Από τότε ο μάγος προσπαθεί με κάθε τρόπο να εκδικηθεί τους πάντες και τα πάντα, ακόμα και τα Χριστούγεννα. Υπάρχει όμως ένας τρόπος να λυθούν τα μάγια. Στο κάστρο του υπάρχει κρυμμένος ένας πάπυρος με γρίφους που πάντα ήταν η αδυναμία του. Όποιος μπορέσει να τους λύσει, θα ελευθερώσει την πόλη μας από τα μάγια. Τα παιδιά ήταν αποφασισμένα, έτρεξαν αμέσως στο κάστρο, τρύπωσαν μέσα και άρχισαν να ψάχνουν. Βρέθηκαν σε μια αίθουσα γεμάτη μπαούλα. Διάλεξαν να ανοίξουν το πιο παλιό και ξύλινο μπαούλο και μέσα βρήκαν τον πάπυρο με τους γρίφους. Οι γρίφοι ήταν οι εξής: 1ος γρίφος: Καίει μέσα στα σπλάχνα σου σαν φλόγα και η δυναμή της μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή. 2ος γρίφος: Χωρίς αυτήν κάθε μέρα σου είναι γεμάτη δάκρυα και πόνο. 3ος γρίφος: Τη θέλουν όλοι, σκοτώνονται στο όνομά της και θα μπορούσε να αλλάξει τον κόσμο. Με μιας τα πρόσωπα των κοριτσιών έλαμψαν φωνάζοντας η κάθεμιά το όνομά της: ΕΛΠΙΔΑ, ΧΑΡΑ ΕΙΡΗΝΗ!!! Ξάφνου εμφανίζεται μπροστά τους ο μάγος με δάκρυα στα μάτια και τους λέει: -Λύσατε τα μάγια, τα Χριστούγεννα θα ξανάρθουν στην πόλη, δεν κατάφερα τόσα χρόνια να βρω την αληθινή αγάπη που έψαχνα. Λυπάμαι πολύ για όσα έκανα και ζητώ συγγνώμη σε όλους. -Τα παιδιά τον αγκάλιασαν και τον πήραν μαζί τους για να γιορτάσουν μαζί τα καλύτερα Χριστούγεννα γεμάτα αγάπη αυτή τη φορά. Τα λουλούδια ξανάνθισαν, γλυκιές χριστουγεννιάτικες μελωδίες μαζί με μυρωδιές από μελομακάρονα και κουραμπιέδες απλώθηκαν σε όλη την ατμόσφαιρα και η μαγεία των Χριστουγέννων ξαναήρθε στην Λουλουδούπολη, αλλά και στις καρδιές όλων των κατοίκων της.

image_pdfΕκτύπωσε!