Η πόλη που δεν θα γιόρταζε τα Χριστούγεννα

Της Ουρανίας Μπούρτζινου

istoria

Σε μια γωνιά της γης, υπάρχει μια μεγάλη όμορφη πόλη, που τη λένε «Λουλουδούπολη». Έχει πάρει αυτό το όνομα γιατί είναι γεμάτη με δέντρα και χιλιάδες πολύχρωμα λουλούδια φυτεμένα στις πλατείες, στις νησίδες των δρόμων, στα πεζοδρόμια, σε όλους τους κήπους και στα μπαλκόνια των σπιτιών. Όλες οι μοσχοβόλες ευωδιές και τα τιτιβίσματα των πουλιών σκορπίζονται σ’ oλόκληρη τη «Λουλουδούπολη».
Εκεί ζει κι ο μικρός εξάχρονος Άρης μαζί με τους γονείς του, τις τρεις μεγαλύτερες αδελφές του, την Ελπίδα, τη Χαρά, την Ειρήνη, και την άρρωστη γιαγιά τους.
Αρχές Δεκεμβρίου κι όλα τα παιδιά περιμένουν με ανυπομονησία να στολιστεί η πόλη τους με διάφορα χριστουγεννιάτικα στολίδια, πολυάριθμα φωτάκια, τη φάτνη του Χριστού σ’ αναπαράσταση στην κεντρική πλατεία, τα κάλαντα του δωδεκαημέρου που θ’ ακούγονται από τα μεγάφωνα και φυσικά τα παιχνίδια που θα τους προσφέρουν γονείς, φίλοι, συγγενείς και, βέβαια, ο Άγιος Βασίλης.

Απόγευμα και χτυπά το μεγάλο ρολόι της πόλης τέσσερις χτύπους. Ό Άρης με τις αδελφές του και τον Γιώργο, τον γιο του δημάρχου, παίζουν όταν ακούγεται από τα μεγάφωνα:
«Προσοχή, προσοχή! Διαταγή του δημάρχου μας. Φέτος δεν θα έρθουν τα Χριστούγεννα. Στις εκκλησιές δεν θα ηχήσουν χαρμόσυνες καμπάνες, τα παιδιά δεν θα τραγουδήσουν κάλαντα, οι δρόμοι θα’ ναι σκοτεινοί, ευχές δεν θα ακουστούν. Απαγορεύεται στις μαμάδες να φτιάξουν δίπλες, μελομακάρονα, κουραμπιέδες, πίτες και γιορτινά φαγητά. Τα παιδιά δώρα μην περιμένετε. Κανένα δεν θα λάβει! Κανένας κάτοικος αυτής της πόλης δεν θα γιορτάσει!» Στο άκουσμα αυτής της διαταγής δέντρα, λουλούδια ξεράθηκαν μεμιάς. Ζιζάνια και τριβόλια γέμισαν.
«Από τώρα και στο εξής η πόλη μας θα ονομάζεται Αγκαθούπολη» ακούστηκε πάλι η φωνή από τα μεγάφωνα.

istoria

Ο Άρης με τις αδελφές του ταράχτηκαν μ’ αυτή την οδυνηρή είδηση. «Τι έπαθε ο πατέρας σου, τι είναι αυτή η διαταγή; Δεν θα γιορτάσουμε Χριστούγεννα; Δεν θα ηχήσουν οι καμπάνες; Κάλαντα δεν θα πούμε; Δώρα δεν θα λάβουμε; Να ξεχάσουμε τις γιορτινές τις μέρες; Και τ’ όνομα της πόλης μας θα είναι τώρα “Αγκαθούπολη”. Τρελάθηκε ο δήμαρχος; Δεν αγαπάει τα παιδιά, δεν αγαπά κανένα! Θέλει την πόλη μας ντυμένη με μαύρο πέπλο στη στενοχώρια και στο κλάμα. Κάποτε ήταν ο καλύτερος δήμαρχος, όλους τους αγαπούσε και ζούσαμε χαρούμενοι με τους γονείς, τους συγγενείς, τους φίλους, όλους τους συμπολίτες μας! Τώρα είναι ο πιο κακός και μισητός δήμαρχος. Γιώργο, τι έχεις να μας πεις;»

istoria

Ο Γιώργος βουρκωμένος απαντά: «Δεν είναι έτσι φίλοι μου. Άδικα τον κατηγορείτε. Μεγάλη συμφορά μας βρήκε. Τον πατέρα μου τον εκβιάζει ο μάγος που μένει στην άκρη της πόλης. Αυτός με τα μαγικά του ξέρανε τα δέντρα, τα λουλούδια μας και γέμισε η πόλη αγκάθια. Αυτός δεν θέλει να γιορτάσουμε Χριστούγεννα! Θέλει να πάρει τη θέση του, να γίνει δήμαρχος. Όταν το πετύχει, ο ήλιος πια δεν θ’ ανατείλει, τ’ άστρα δεν θα φανούν μήτε και το φεγγάρι. Έχει σκοπό να προκαλέσει πόλεμο με τη γειτονική πόλη. Να δει μικρά παιδιά να σκοτώνονται, γονείς μα και παππούδες. Βόμβες να πέφτουνε σωρό, άνθρωποι να σπαράζουν και τα σκυλιά ν’ ουρλιάζουν. Κι όσοι σωθούν να ξεριζωθούν από τον τόπο που γεννήθηκαν!» «Και θα καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια»;» ρώτησαν με δυνατή φωνή ο Άρης με τις αδελφές του. «Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς μικρά παιδιά;» αποκρίθηκε ο Γιώργος. «Θα βάλουμε το μυαλό μας να σκεφτεί! Θα υπάρχει κάποιος τρόπος να σώσουμε την πόλη μας από τον φθονερό μάγο! Να τον αποτρέψουμε να υλοποιήσει τα καταχθόνια σχέδιά του! Φέτος θα γιορτάσουμε τα καλύτερα Χριστούγεννα!» απάντησε αποφασιστικά ο μικρός Άρης.

Τα παιδιά έψαξαν πληροφορίες για τον μάγο και τα έμαθαν όλα. Έτσι νόμιζαν φυσικά γιατί ο μάγος ήταν ο πιο περίεργος άνθρωπος σε όλο τον κόσμο. Την επόμενη αυγή τα παιδιά πήγαν στο παλάτι του. Ήταν σαν νεκροταφείο. Τα κεραμίδια ήταν σκουριασμένα και είχαν πάνω τους φυτρωμένα αγκάθια και τσουκνίδες. Τα πράγματα που έβλεπαν μπροστά τους τα παιδιά δεν τους θύμιζαν καθόλου Χριστούγεννα. Για καλή τους τύχη ο μάγος κοιμόταν. Ακουγόταν το ροχαλητό του από μίλια μακριά. Η πόρτα ήταν κλειδωμένη όπως και τα παράθυρα. Ξαφνικά ο Γιώργος είδε μια καταπακτή. Πίστευαν πως οδηγούσε στο υπόγειο και είχαν δίκιο. Μπήκαν μέσα και τι να δουν; Ποντίκια μέσα σε βάζα, μαγικά φίλτρα, κρεμασμένες νυχτερίδες και σκόνη παντού. Αλλά δεν έδωσαν και πολύ σημασία σε αυτά γιατί ήθελαν να βρουν το ραβδί του μάγου που τον έκανε παντοδύναμο. Έψαξαν παντού στο παλάτι αλλά πουθενά το ραβδί. Και τότε θυμήθηκαν πως μόνο ένα δωμάτιο τους είχε διαφύγει. Η κρεβατοκάμαρα. Στην αρχή δίστασαν αλλά ήθελαν να σώσουν την πόλη τους από το κακό. Μπήκαν μέσα και διέκριναν το ραβδί που ήταν πάνω στο κομοδίνο. Ο Άρης το έπιασε και προσπάθησε να φύγει στις μύτες των ποδιών του. Όμως δεν μπόρεσε γιατί του το άρπαξε ο Γιώργος. Και τότε ήταν η μοιραία στιγμή οπού ο μάγος ξύπνησε από τις φωνές των δυο αγοριών και τα έστειλε σε ένα κλουβί. -Αν νομίζατε πως θα μπορούσατε να μου πάρετε το ραβδί… αστοχήσατε. Αύριο θα φέρω την αρκούδα μου από την σοφίτα και θα δείτε το τελευταίο σας ηλιοβασίλεμα. Τα παιδιά τρομοκρατήθηκαν. Αλλά δεν το έβαλαν κάτω. Κάποια στιγμή ο Άρης άρχισε να κάνει κάποιες ερωτήσεις στον μάγο που σίγουρα του βγήκαν αφθόρμυτα. -Γιατί μισείς τόσο τα Χριστούγεννα; Γιατί προσπαθείς να γίνεις δήμαρχος και να φτάσεις την πόλη μας στο χειρότερο σημείο της; -Επειδή όταν ήμουν μικρός και τα Χριστούγεννα έφταναν ρωτούσα κάθε φορά τους φίλους μου αν μπορώ και εγώ να πω τα κάλαντα μαζί τους. Κανένας δεν συμφώνησε και όλοι με έβγαζαν απέξω. Ποτέ δεν είπα τα κάλαντα ούτε τα άκουσα όταν ήμουν μικρός. Ένας από αυτούς τους τιποτένιους φίλους μου ήταν και ο δήμαρχος της πόλης σας. Και από τότε αποφάσισα να εκδικηθώ τα Χριστούγεννα και τον δήμαρχο… Μα τότε ήρθε στον Άρη μια ιδέα! Τα παιδιά φρόντισαν να έρθει ο μάγος κοντά τους και να ακούσει τα κάλαντα από τα παιδικά στόματα τους. Και άρχισαν τα κάλαντα! Ο μάγος τα παρακαλούσε να σταματήσουν αλλά τα παιδιά συνέχισαν να τραγουδούν μελωδικά. Τότε έβγαλε το τεράστιο καπέλο του και έσπασε το ραβδί του. Πια είχε γίνει μέσα του το παιδί που ήξερε παλιά, που αγαπούσε τα Χριστούγεννα. Την άλλη νύχτα τα παιδιά οδήγησαν τον μάγο στην κακόμοιρη πόλη και τα εξήγησαν όλα στους πολίτες και στον δήμαρχο. Από δω και στο εξής ο μάγος έμενε στην πόλη βοηθώντας και φροντίζοντας τα παιδιά και τους συμπολίτες του.

image_pdfΕκτύπωσε!