Η πόλη που δεν θα γιόρταζε τα Χριστούγεννα

Της Ουρανίας Μπούρτζινου

istoria

Σε μια γωνιά της γης, υπάρχει μια μεγάλη όμορφη πόλη, που τη λένε «Λουλουδούπολη». Έχει πάρει αυτό το όνομα γιατί είναι γεμάτη με δέντρα και χιλιάδες πολύχρωμα λουλούδια φυτεμένα στις πλατείες, στις νησίδες των δρόμων, στα πεζοδρόμια, σε όλους τους κήπους και στα μπαλκόνια των σπιτιών. Όλες οι μοσχοβόλες ευωδιές και τα τιτιβίσματα των πουλιών σκορπίζονται σ’ oλόκληρη τη «Λουλουδούπολη».
Εκεί ζει κι ο μικρός εξάχρονος Άρης μαζί με τους γονείς του, τις τρεις μεγαλύτερες αδελφές του, την Ελπίδα, τη Χαρά, την Ειρήνη, και την άρρωστη γιαγιά τους.
Αρχές Δεκεμβρίου κι όλα τα παιδιά περιμένουν με ανυπομονησία να στολιστεί η πόλη τους με διάφορα χριστουγεννιάτικα στολίδια, πολυάριθμα φωτάκια, τη φάτνη του Χριστού σ’ αναπαράσταση στην κεντρική πλατεία, τα κάλαντα του δωδεκαημέρου που θ’ ακούγονται από τα μεγάφωνα και φυσικά τα παιχνίδια που θα τους προσφέρουν γονείς, φίλοι, συγγενείς και, βέβαια, ο Άγιος Βασίλης.

Απόγευμα και χτυπά το μεγάλο ρολόι της πόλης τέσσερις χτύπους. Ό Άρης με τις αδελφές του και τον Γιώργο, τον γιο του δημάρχου, παίζουν όταν ακούγεται από τα μεγάφωνα:
«Προσοχή, προσοχή! Διαταγή του δημάρχου μας. Φέτος δεν θα έρθουν τα Χριστούγεννα. Στις εκκλησιές δεν θα ηχήσουν χαρμόσυνες καμπάνες, τα παιδιά δεν θα τραγουδήσουν κάλαντα, οι δρόμοι θα’ ναι σκοτεινοί, ευχές δεν θα ακουστούν. Απαγορεύεται στις μαμάδες να φτιάξουν δίπλες, μελομακάρονα, κουραμπιέδες, πίτες και γιορτινά φαγητά. Τα παιδιά δώρα μην περιμένετε. Κανένα δεν θα λάβει! Κανένας κάτοικος αυτής της πόλης δεν θα γιορτάσει!» Στο άκουσμα αυτής της διαταγής δέντρα, λουλούδια ξεράθηκαν μεμιάς. Ζιζάνια και τριβόλια γέμισαν.
«Από τώρα και στο εξής η πόλη μας θα ονομάζεται Αγκαθούπολη» ακούστηκε πάλι η φωνή από τα μεγάφωνα.

istoria

Ο Άρης με τις αδελφές του ταράχτηκαν μ’ αυτή την οδυνηρή είδηση. «Τι έπαθε ο πατέρας σου, τι είναι αυτή η διαταγή; Δεν θα γιορτάσουμε Χριστούγεννα; Δεν θα ηχήσουν οι καμπάνες; Κάλαντα δεν θα πούμε; Δώρα δεν θα λάβουμε; Να ξεχάσουμε τις γιορτινές τις μέρες; Και τ’ όνομα της πόλης μας θα είναι τώρα “Αγκαθούπολη”. Τρελάθηκε ο δήμαρχος; Δεν αγαπάει τα παιδιά, δεν αγαπά κανένα! Θέλει την πόλη μας ντυμένη με μαύρο πέπλο στη στενοχώρια και στο κλάμα. Κάποτε ήταν ο καλύτερος δήμαρχος, όλους τους αγαπούσε και ζούσαμε χαρούμενοι με τους γονείς, τους συγγενείς, τους φίλους, όλους τους συμπολίτες μας! Τώρα είναι ο πιο κακός και μισητός δήμαρχος. Γιώργο, τι έχεις να μας πεις;»

istoria

Ο Γιώργος βουρκωμένος απαντά: «Δεν είναι έτσι φίλοι μου. Άδικα τον κατηγορείτε. Μεγάλη συμφορά μας βρήκε. Τον πατέρα μου τον εκβιάζει ο μάγος που μένει στην άκρη της πόλης. Αυτός με τα μαγικά του ξέρανε τα δέντρα, τα λουλούδια μας και γέμισε η πόλη αγκάθια. Αυτός δεν θέλει να γιορτάσουμε Χριστούγεννα! Θέλει να πάρει τη θέση του, να γίνει δήμαρχος. Όταν το πετύχει, ο ήλιος πια δεν θ’ ανατείλει, τ’ άστρα δεν θα φανούν μήτε και το φεγγάρι. Έχει σκοπό να προκαλέσει πόλεμο με τη γειτονική πόλη. Να δει μικρά παιδιά να σκοτώνονται, γονείς μα και παππούδες. Βόμβες να πέφτουνε σωρό, άνθρωποι να σπαράζουν και τα σκυλιά ν’ ουρλιάζουν. Κι όσοι σωθούν να ξεριζωθούν από τον τόπο που γεννήθηκαν!» «Και θα καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια»;» ρώτησαν με δυνατή φωνή ο Άρης με τις αδελφές του. «Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς μικρά παιδιά;» αποκρίθηκε ο Γιώργος. «Θα βάλουμε το μυαλό μας να σκεφτεί! Θα υπάρχει κάποιος τρόπος να σώσουμε την πόλη μας από τον φθονερό μάγο! Να τον αποτρέψουμε να υλοποιήσει τα καταχθόνια σχέδιά του! Φέτος θα γιορτάσουμε τα καλύτερα Χριστούγεννα!» απάντησε αποφασιστικά ο μικρός Άρης.

«Εμείς συμφωνούμε με τον Άρη. Εσύ τι λες Γιώργο;» είπαν ταυτόχρονα οι αδερφές. «Εεμμ… δεν ξέρω, δεν, δεν ξέρω», τους απάντησε ο Γιώργος. «Έλα βρέ Γιώργο, να θυμάσαι πως ό,τι κάνουμε, το κάνουμε για τη Λουλουδούπολη, Αγκαθούπολη, να πω», είπε ο Άρης . «Ε… άμα είναι έτσι εντάξει». είπε ο Γιώργος . «Ωραία! παιδιά τώρα πρέπει να σκεφτούμε ιδέες» είπε η Χαρά. « Το βρήκα, θα επισκεφτούμε τον μάγο», είπε ο Άρης. «Άρη η ιδέα σου είναι φανταστική, αλλά πού θα βρούμε πού μένει ο μάγος;» ρώτησε η Ελπίδα. «Α! παιδιά ο μπαμπάς μου θα ξέρει, θα πάω να τον ρωτήσω. Σε λίγο θα είμαι και πάλι εδώ. Περιμένετε!» είπε με σιγουριά ο Γιώργος. Σε είκοσι λεπτά ο Γιώργος ήταν εδώ. Κρατούσε έναν χάρτη, που έγραφε τον δρόμο για το σπίτι του μάγου. Τα παιδιά τον ακολούθησαν. Όταν έφτασαν, είδαν ένα πελώριο πέτρινο κάστρο. Τα παιδιά χτύπησαν το κουδούνι και τότε άνοιξε ό ίδιος ο μάγος. «Τι θέλετε εδώ;», ρώτησε με άγριο ύφος ο μάγος. «Να σας μιλήσουμε», είπε η Ειρήνη. «Περάστε, τότε, περάστε», τους είπε ο μάγος. «Σας ακούω λοιπόν» τους είπε ξανά ο μάγος. «Γιατί θέλετε να καταστρέψετε τα Χριστούγεννα στην Λουλουδούπολη;» είπε η Χαρά με φόβο. «Γιατί; Μήπως θα θέλατε να μοιραστείτε τον λόγο αυτόν με εμάς;», συμπλήρωσε η Ειρήνη. «Στην οικογένειά μου είναι όλοι μάγοι. Στην κοπή, λοιπόν, της βασιλόπιτας, ο καθένας έκανε μάγια για να του τύχει το φλουρί. Ήμουν ο μόνος που δεν έκανα ατιμίες. Από τότε δεν θέλω να ξαναζήσω ποτέ τα Χριστούγεννα…». «Μα… ξανασκέψου το, κάνε μας την χάρη», είπαν όλα τα παιδιά μαζί. «Καλά-καλά ,όλα μπορείτε να παίρνετε δώρα, να φτιάχνετε, δίπλες, κουραμπιέδες, μελομακάρονα» είπε ο μάγος. Από τότε η Αγκαθούπολη λέγεται και πάλι ΛΟΥΛΟΥΔΟΥΠΟΛΗ.

image_pdfΕκτύπωσε!