Η πόλη που δεν θα γιόρταζε τα Χριστούγεννα

Της Ουρανίας Μπούρτζινου

istoria

Σε μια γωνιά της γης, υπάρχει μια μεγάλη όμορφη πόλη, που τη λένε «Λουλουδούπολη». Έχει πάρει αυτό το όνομα γιατί είναι γεμάτη με δέντρα και χιλιάδες πολύχρωμα λουλούδια φυτεμένα στις πλατείες, στις νησίδες των δρόμων, στα πεζοδρόμια, σε όλους τους κήπους και στα μπαλκόνια των σπιτιών. Όλες οι μοσχοβόλες ευωδιές και τα τιτιβίσματα των πουλιών σκορπίζονται σ’ oλόκληρη τη «Λουλουδούπολη».
Εκεί ζει κι ο μικρός εξάχρονος Άρης μαζί με τους γονείς του, τις τρεις μεγαλύτερες αδελφές του, την Ελπίδα, τη Χαρά, την Ειρήνη, και την άρρωστη γιαγιά τους.
Αρχές Δεκεμβρίου κι όλα τα παιδιά περιμένουν με ανυπομονησία να στολιστεί η πόλη τους με διάφορα χριστουγεννιάτικα στολίδια, πολυάριθμα φωτάκια, τη φάτνη του Χριστού σ’ αναπαράσταση στην κεντρική πλατεία, τα κάλαντα του δωδεκαημέρου που θ’ ακούγονται από τα μεγάφωνα και φυσικά τα παιχνίδια που θα τους προσφέρουν γονείς, φίλοι, συγγενείς και, βέβαια, ο Άγιος Βασίλης.

Απόγευμα και χτυπά το μεγάλο ρολόι της πόλης τέσσερις χτύπους. Ό Άρης με τις αδελφές του και τον Γιώργο, τον γιο του δημάρχου, παίζουν όταν ακούγεται από τα μεγάφωνα:
«Προσοχή, προσοχή! Διαταγή του δημάρχου μας. Φέτος δεν θα έρθουν τα Χριστούγεννα. Στις εκκλησιές δεν θα ηχήσουν χαρμόσυνες καμπάνες, τα παιδιά δεν θα τραγουδήσουν κάλαντα, οι δρόμοι θα’ ναι σκοτεινοί, ευχές δεν θα ακουστούν. Απαγορεύεται στις μαμάδες να φτιάξουν δίπλες, μελομακάρονα, κουραμπιέδες, πίτες και γιορτινά φαγητά. Τα παιδιά δώρα μην περιμένετε. Κανένα δεν θα λάβει! Κανένας κάτοικος αυτής της πόλης δεν θα γιορτάσει!» Στο άκουσμα αυτής της διαταγής δέντρα, λουλούδια ξεράθηκαν μεμιάς. Ζιζάνια και τριβόλια γέμισαν.
«Από τώρα και στο εξής η πόλη μας θα ονομάζεται Αγκαθούπολη» ακούστηκε πάλι η φωνή από τα μεγάφωνα.

istoria

Ο Άρης με τις αδελφές του ταράχτηκαν μ’ αυτή την οδυνηρή είδηση. «Τι έπαθε ο πατέρας σου, τι είναι αυτή η διαταγή; Δεν θα γιορτάσουμε Χριστούγεννα; Δεν θα ηχήσουν οι καμπάνες; Κάλαντα δεν θα πούμε; Δώρα δεν θα λάβουμε; Να ξεχάσουμε τις γιορτινές τις μέρες; Και τ’ όνομα της πόλης μας θα είναι τώρα “Αγκαθούπολη”. Τρελάθηκε ο δήμαρχος; Δεν αγαπάει τα παιδιά, δεν αγαπά κανένα! Θέλει την πόλη μας ντυμένη με μαύρο πέπλο στη στενοχώρια και στο κλάμα. Κάποτε ήταν ο καλύτερος δήμαρχος, όλους τους αγαπούσε και ζούσαμε χαρούμενοι με τους γονείς, τους συγγενείς, τους φίλους, όλους τους συμπολίτες μας! Τώρα είναι ο πιο κακός και μισητός δήμαρχος. Γιώργο, τι έχεις να μας πεις;»

istoria

Ο Γιώργος βουρκωμένος απαντά: «Δεν είναι έτσι φίλοι μου. Άδικα τον κατηγορείτε. Μεγάλη συμφορά μας βρήκε. Τον πατέρα μου τον εκβιάζει ο μάγος που μένει στην άκρη της πόλης. Αυτός με τα μαγικά του ξέρανε τα δέντρα, τα λουλούδια μας και γέμισε η πόλη αγκάθια. Αυτός δεν θέλει να γιορτάσουμε Χριστούγεννα! Θέλει να πάρει τη θέση του, να γίνει δήμαρχος. Όταν το πετύχει, ο ήλιος πια δεν θ’ ανατείλει, τ’ άστρα δεν θα φανούν μήτε και το φεγγάρι. Έχει σκοπό να προκαλέσει πόλεμο με τη γειτονική πόλη. Να δει μικρά παιδιά να σκοτώνονται, γονείς μα και παππούδες. Βόμβες να πέφτουνε σωρό, άνθρωποι να σπαράζουν και τα σκυλιά ν’ ουρλιάζουν. Κι όσοι σωθούν να ξεριζωθούν από τον τόπο που γεννήθηκαν!» «Και θα καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια»;» ρώτησαν με δυνατή φωνή ο Άρης με τις αδελφές του. «Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς μικρά παιδιά;» αποκρίθηκε ο Γιώργος. «Θα βάλουμε το μυαλό μας να σκεφτεί! Θα υπάρχει κάποιος τρόπος να σώσουμε την πόλη μας από τον φθονερό μάγο! Να τον αποτρέψουμε να υλοποιήσει τα καταχθόνια σχέδιά του! Φέτος θα γιορτάσουμε τα καλύτερα Χριστούγεννα!» απάντησε αποφασιστικά ο μικρός Άρης.

Τα παιδιά άρχισαν να καταστρώνουν το σχέδιό τους. Δεν τους κατέβαινε, όμως, καμιά ιδέα… Η ώρα είχε πάει δέκα και μισή και η μαμά, που είχε ανησυχήσει, τους φώναζε να γυρίσουν στο σπίτι. Το άλλο πρωί βρέθηκαν ξανά στην αλάνα να προσπαθούν να βρούνε μια λύση. Ο Άρης είχε μια ιδέα και την είπε αμέσως στα παιδιά: «Έχω ένα παλιό μαγικό βιβλίο της γιαγιάς, που της το είχε δώσει μια θεία της μάγισσα. Θα ψάξω στην αποθήκη να το βρω για να το ρωτήσουμε τι πρέπει να κάνουμε.». Ο Γιώργος και τα υπόλοιπα αδέρφια συμφώνησαν. Έτσι κι έγινε. Το μαγικό βιβλίο βρέθηκε. Έπρεπε όμως να βρουν και το σπίτι του κακού μάγου Δρακουμέλ. Έψαξαν, λοιπόν, όλες τις αγγελίες στο ίντερνετ, όλο τον κατάλογο των τηλεφώνων, όλα τα κοινωνικά των εφημερίδων κι επιτέλους βρήκαν το όνομα και τη διεύθυνσή του. Τον έλεγαν Δρακουμέλ! Τι περιμένεις από μάγο με τόσο απαίσιο όνομα… -Αύριο στις 4 θα πάμε στο σπίτι του. Θα κάνουμε ό,τι μας λέει το μαγικό βιβλίο και θα φέρουμε πίσω τα Χριστούγεννα! Είπε ο Άρης αποφασιστικά. Στις τέσσερις ακριβώς όλα τα παιδιά είχαν μαζευτεί στην αλάνα. Όλα, εκτός από τον Γιώργο… -Λες να δείλιασε; -Αποκλείεται! Τον ξέρω καλά. Κατά φωνή! -Ναι, ξέρω, άργησα λίγο… -Η ώρα είναι τέσσερις και εννιά. -Τι να κάνω; Η μαμά μου επέμενε να φορέσω το πιο χοντρό μπουφάν και μέχρι να την πείσω ότι δεν κάνει τόσο κρύο, καθυστέρησα. -Λοιπόν, ας ανοίξουμε το βιβλίο κι ας το ρωτήσουμε. Το βιβλίο άνοιξε μαγικά στη σωστή σελίδα κι έδωσε τη συνταγή για το μαγικό ξόρκι που έπρεπε να πιει ο μάγος χωρίς να το καταλάβει… Στην αποθήκη του Άρη υπήρχαν όλα τα υλικά κι ένα μεγάλο καζάνι. Σε λίγη ώρα ήταν όλα έτοιμα! Η Χαρά φορώντας στολή προσκόπου χτύπησε την πόρτα του μάγου και τον απασχόλησε πουλώντας του μπισκότα, μέχρι που τα παιδιά έριξαν κρυφά το μαγικό φίλτρο στο ποτήρι του με το νερό. Αφού έδιωξε βρίζοντας τη Χαρά, ο μάγος κάθισε μουτρωμένος στο τραπέζι και ήπιε μονορούφι το νερό του. Και φυσικά, πέθανε. Ο Γιώργος όλο χαρά ενημέρωσε τον μπαμπά του για το τι είχε συμβεί. Ο δήμαρχος ξανάφερε τα Χριστούγεννα, τα παιδιά πήραν τα δώρα τους, κάλαντα ακούγονταν παντού και όλοι έφαγαν με όρεξη μελομακάρονα και κουραμπιέδες. Έτσι η Αγκαθούπολη ξανάγινε Λουλουδούπολη!

image_pdfΕκτύπωσε!