Το πρώτο Πάσχα της ζωής μου

Των Κάρμεν Ρουγγέρη και Χριστίνας Κουλουμπή

istoria


Μεγάλο Σάββατο!

Δειλινό! Λίγες ώρες πριν την Ανάσταση. Μπροστά στο αναμμένο τζάκι εγώ, ο Λάκι, ο μαυρόασπρος κυνηγετικός σκύλος, μισοκοιμάμαι ξαπλωμένος, αμέριμνος και νωχελικός.

-Γαααβ… ωραία που περνάω!
Τα δύο κοριτσάκια της οικογένειας παίζουν επιτραπέζιο. Η μαμά μαγειρεύει τη μαγειρίτσα και ο κύριος του σπιτιού ετοιμάζει τη σούβλα για το επόμενο πρωί.

Οι μυρωδιές που έρχονται από την κουζίνα μού χαϊδεύουν τα ρουθούνια. Νιώθω ότι τα μάτια μου κλείνουν και είμαι έτοιμος να κοιμηθώ… η ευτυχία μου δεν περιγράφεται!

Τότε…

Κάτι σαν όνειρο έρχεται να μου θυμίσει το πρώτο Πάσχα της ζωής μου, που, για να πω την αλήθεια, δεν ήταν και το καλύτερο. Φέρνω στο νου μου τις μυρωδιές που πλημμύριζαν το σπίτι μας εκείνη την ημέρα, ίδιες ήταν κι αυτές.

Βέβαια δεν είχα δοκιμάσει ακόμα την ομορφιά που δίνει στη γεύση ένα κόκαλο από σουβλιστό αρνάκι ή κατσικάκι γιατί, όπως καταλαβαίνετε, τρεφόμουν ακόμα με το γάλα της μανούλας μου. Πάντως, η περιέργειά μου ήταν μεγάλη και, αν θυμάμαι καλά, ζήλευα κιόλας τη μητέρα μου, που πάντα ροκάνιζε με ευχαρίστηση τα κόκαλα που έμεναν στο πιάτο ύστερα από κάθε γεύμα ή δείπνο της οικογένειας.

Ευχόμουν να κυλήσει έτσι η ζωή μου και να μην αλλάξει τίποτα από αυτήν τη σκυλίσια μου ζωή. Τότε δεν το ’ξερα, τώρα το ξέρω καλά, πως όταν κάνεις όνειρα και προγραμματίζεις κάτι, ο Θεός που είναι εκεί ψηλά γελάει. Θυμάμαι πολύ αυτά τα λόγια, τα έλεγε το αφεντικό μου και, για να πω την αλήθεια, τότε δεν τα καταλάβαινα, τώρα το καταλαβαίνω πολύ καλά.

Γιατί τα λέω αυτά, εξηγώ.

Είχαμε μείνει στο ότι… Ήταν το πρώτο Πάσχα της ζωής μου και αισθανόμουν πολύ ευτυχισμένος. Όμως, ένα αναπάντεχο γεγονός εκείνη την ημέρα αναποδογύρισε την ευτυχία μου.

Ήταν έντεκα το πρωί, ανήμερα του Πάσχα, ακόμα έχω στα αυτιά μου το χτύπημα της πόρτας και ανατριχιάζω…. Δυστυχία μου…. Δύο ξέφρενα αγοράκια εισέβαλαν στο σπίτι μας μαζί με τους γονείς τους.

Φιλιά, αγκαλιές των μεγάλων.

Φασαρία, πολλή φασαρία από τους τέσσερις μικρούς που ένωσαν τις καταστροφικές δραστηριότητες γκρεμίζοντας την ηρεμία μου και προκαλώντας μου έναν αβάσταχτο πονοκέφαλο.

Αμέσως οι δύο άντρες καταπιάστηκαν με τη σούβλα, ενώ οι μαμάδες άρχισαν να κόβουν τις σαλάτες στην κουζίνα. Λίγο πιο πέρα τα τέσσερα παιδιά, ξεφωνίζοντας, παίζανε ό,τι παιχνίδι τους κατέβαινε.

Εγώ έτρεξα να κρυφτώ στο σπιτάκι μου μέσα στην αγκαλιά της μαμάς μου, από εκεί δεν τους άκουγα, αλλά μπορούσα να τους βλέπω. Έτσι, κάποια στιγμή είδα ότι οι δύο κύριοι κάθισαν κάτω από ένα δέντρο και άρχισαν να ξεφυλλίζουν ένα περιοδικό.

Κοίταξα καλύτερα και είδα πως το περιοδικό αυτό ήταν τα «ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΑ ΝΕΑ», που συνήθιζε να το αγοράζει το αφεντικό μου κάθε μήνα.

istoria

Ξαφνικά άκουσα να με φωνάζουν:

Λάκι, Λάκι… έλα να σου γνωρίσω τον κύριο Κώστα.

Ήταν η φωνή του αφεντικού μου. Τι να κάνω και εγώ, έτρεξα κοντά του κουνώντας την ούρα μου από ευγένεια για να δείξω ότι δεν μου είχαν χαλάσει την ηρεμία γιατί, για να πω την αλήθεια, δεν είχα καμιά όρεξη να γνωρίσω τον κύριο Κώστα.
-Αυτός είναι ο Λάκι, λοιπόν… είπε τότε ο κύριος Κώστας χαϊδεύοντας το κεφάλι μου.

Υστέρα με σήκωσε ψηλά και άρχισε να με περιεργάζεται

-Φαίνεται πολύ δυνατός, είπε στο τέλος.
-Δυνατός και έξυπνος, απάντησε το αφεντικό μου.
-Καθαρόαιμο κυνηγόσκυλο, είπε πάλι ο κύριος Κώστας.
-Και αν κρίνω από τη μάνα του, θα είναι πιστό, πολύ πιστό σκυλί, πρόσθεσε το αφεντικό.

Ως εδώ μου άρεσαν πολύ αυτά που έλεγαν γιατί, όπως καταλαβαίνετε, με κολάκευαν. Σε ποιον, άλλωστε, δεν αρέσουν οι κολακείες!

Έτσι, κάθισα στα πόδια τους και αποκοιμήθηκα. Ξύπνησα λίγες ώρες αργότερα μέσα σε ένα αυτοκίνητο όπου οδηγούσε ο κύριος Κώστας, δίπλα καθόταν οι γυναίκα του κι εγώ ήμουν σφηνωμένος ανάμεσα στα δύο άτακτα παιδιά του.

istoria

Θύμωσα!
Στεναχωρήθηκα!
Πείσμωσα!
Αναρωτήθηκα!
-Αραγε με είχαν πουλήσει ή με είχαν χαρίσει; Τι τους είχα κάνει και μου χάλασαν την ευτυχία;

Επιστράτευσα τη λογική μου και κάποια στιγμή ηρέμησα και άρχισα να σκέφτομαι πώς θα μπορούσα να το σκάσω και να γυρίσω πίσω.

Άρχισα τότε να καταστρώνω ένα σχέδιο...

…αμ τι σχέδιο; Άνθρωπος είμαι για να κάνω σχέδια; Πρέπει να βρω μια λύση. Τώρα!

Ναι, θα πηδήξω από το παράθυρο του αυτοκινήτου. Κι αν χτυπήσω; Τι θα κάνω; Ποιός θα με βοηθήσει; Πού θα βρω γιατρό;

Ααα, το βρήκα! Μόλις σταματήσει το αυτοκίνητο και ανοίξει η πόρτα, θα κατέβω σαν κύριος! Και πού να πάω; Θα μείνω μόνος, εκεί έξω στη ζούγκλα; Ααα, αποκλείεται!

Χμμ, εδώ που τα λέμε, δεν είναι και άσχημα σ’ αυτό το μαλακουουουούτσικο μαξιλαραααάκι και να σε χαϊδευευευεύουν με τόση αγάπη τα νέα σου αφεντικά. Αχ, ναι, τα νεεεέα μου αφεντικά!

Αλλά πάλι πολλά λέω. Με τούτα και μ’ εκείνα, φθάσαμε στο σπίτι του κυρίου Κώστα. Με πήραν τα παιδιά στην αγκαλιά τους και σαν βασιλιά μ’ έβαλαν μέσα.

Η μητέρα τους πήγε στην κουζίνα. Ο κύριος Κώστας σ’ ένα δωμάτιο…

Καθίσαμε, με τα δυο παιδιά, στο μεγάλο χαλί του σαλονιού και πιάσαμε τα παιχνίδια. Ωω, τι ευτυχιιιία!

Δυστυχία μου! Τι είναι αυτό το μυτερό που κρατά ο κύριος Κώστας; Σύριγγα με βελόνα; Γιατί έρχεται καταπάνω μου; Θεέ μου! Βοηθήστε με! Λιποθυμώ!

Εμμ, και τι άλλο να έκανα με τέτοια φρικτηηηή εμπειρία!

Ξύπνησα το άλλο πρωΐ με έναν τεραααάστιο πόνο στο δεξί μου πόδι.

«Γκλινκ-Γκλονκ», χτυπά το κουδούνι της εξώπορτας.

Ποιος να είναι πρωΐ-πρωΐ; Δεν μας φτάνει ο πόνος μας…

– Χριστός ανέστη, Γιώργο.
– Αληθώς ανέστη, Κώστα. Εντάξει ο Λάκι; Του έκανες το εμβόλιο;
– Ναιαιαιαι, και κοιμήθηκε σαν πουλάκι. Εμμ, τι κτηνίατρος είμαι! Ορίστε και το κολάρο του. Εσείς πότε φεύγετε;
– Σε τρεις ώρες φεύγει το αεροπλάνο και πρέπει ο Λάκι να είναι έτοιμος. Ξέρεις με τα ζώα…

Αναστήθηκα! Το αγαπημένο μου, παλιό αφεντικό. Θα με πάρει πίσω, στη μαμά μου, στα παιδιά, στο καλό μου το σπιτάκι, θα πάω και ταξίδι. Τι ευτυχία!

…γειαααα!

image_pdfΕκτύπωσε!