Η πόλη που δεν θα γιόρταζε τα Χριστούγεννα

Της Ουρανίας Μπούρτζινου

istoria

Σε μια γωνιά της γης, υπάρχει μια μεγάλη όμορφη πόλη, που τη λένε «Λουλουδούπολη». Έχει πάρει αυτό το όνομα γιατί είναι γεμάτη με δέντρα και χιλιάδες πολύχρωμα λουλούδια φυτεμένα στις πλατείες, στις νησίδες των δρόμων, στα πεζοδρόμια, σε όλους τους κήπους και στα μπαλκόνια των σπιτιών. Όλες οι μοσχοβόλες ευωδιές και τα τιτιβίσματα των πουλιών σκορπίζονται σ’ oλόκληρη τη «Λουλουδούπολη».
Εκεί ζει κι ο μικρός εξάχρονος Άρης μαζί με τους γονείς του, τις τρεις μεγαλύτερες αδελφές του, την Ελπίδα, τη Χαρά, την Ειρήνη, και την άρρωστη γιαγιά τους.
Αρχές Δεκεμβρίου κι όλα τα παιδιά περιμένουν με ανυπομονησία να στολιστεί η πόλη τους με διάφορα χριστουγεννιάτικα στολίδια, πολυάριθμα φωτάκια, τη φάτνη του Χριστού σ’ αναπαράσταση στην κεντρική πλατεία, τα κάλαντα του δωδεκαημέρου που θ’ ακούγονται από τα μεγάφωνα και φυσικά τα παιχνίδια που θα τους προσφέρουν γονείς, φίλοι, συγγενείς και, βέβαια, ο Άγιος Βασίλης.

Απόγευμα και χτυπά το μεγάλο ρολόι της πόλης τέσσερις χτύπους. Ό Άρης με τις αδελφές του και τον Γιώργο, τον γιο του δημάρχου, παίζουν όταν ακούγεται από τα μεγάφωνα:
«Προσοχή, προσοχή! Διαταγή του δημάρχου μας. Φέτος δεν θα έρθουν τα Χριστούγεννα. Στις εκκλησιές δεν θα ηχήσουν χαρμόσυνες καμπάνες, τα παιδιά δεν θα τραγουδήσουν κάλαντα, οι δρόμοι θα’ ναι σκοτεινοί, ευχές δεν θα ακουστούν. Απαγορεύεται στις μαμάδες να φτιάξουν δίπλες, μελομακάρονα, κουραμπιέδες, πίτες και γιορτινά φαγητά. Τα παιδιά δώρα μην περιμένετε. Κανένα δεν θα λάβει! Κανένας κάτοικος αυτής της πόλης δεν θα γιορτάσει!» Στο άκουσμα αυτής της διαταγής δέντρα, λουλούδια ξεράθηκαν μεμιάς. Ζιζάνια και τριβόλια γέμισαν.
«Από τώρα και στο εξής η πόλη μας θα ονομάζεται Αγκαθούπολη» ακούστηκε πάλι η φωνή από τα μεγάφωνα.

istoria

Ο Άρης με τις αδελφές του ταράχτηκαν μ’ αυτή την οδυνηρή είδηση. «Τι έπαθε ο πατέρας σου, τι είναι αυτή η διαταγή; Δεν θα γιορτάσουμε Χριστούγεννα; Δεν θα ηχήσουν οι καμπάνες; Κάλαντα δεν θα πούμε; Δώρα δεν θα λάβουμε; Να ξεχάσουμε τις γιορτινές τις μέρες; Και τ’ όνομα της πόλης μας θα είναι τώρα “Αγκαθούπολη”. Τρελάθηκε ο δήμαρχος; Δεν αγαπάει τα παιδιά, δεν αγαπά κανένα! Θέλει την πόλη μας ντυμένη με μαύρο πέπλο στη στενοχώρια και στο κλάμα. Κάποτε ήταν ο καλύτερος δήμαρχος, όλους τους αγαπούσε και ζούσαμε χαρούμενοι με τους γονείς, τους συγγενείς, τους φίλους, όλους τους συμπολίτες μας! Τώρα είναι ο πιο κακός και μισητός δήμαρχος. Γιώργο, τι έχεις να μας πεις;»

istoria

Ο Γιώργος βουρκωμένος απαντά: «Δεν είναι έτσι φίλοι μου. Άδικα τον κατηγορείτε. Μεγάλη συμφορά μας βρήκε. Τον πατέρα μου τον εκβιάζει ο μάγος που μένει στην άκρη της πόλης. Αυτός με τα μαγικά του ξέρανε τα δέντρα, τα λουλούδια μας και γέμισε η πόλη αγκάθια. Αυτός δεν θέλει να γιορτάσουμε Χριστούγεννα! Θέλει να πάρει τη θέση του, να γίνει δήμαρχος. Όταν το πετύχει, ο ήλιος πια δεν θ’ ανατείλει, τ’ άστρα δεν θα φανούν μήτε και το φεγγάρι. Έχει σκοπό να προκαλέσει πόλεμο με τη γειτονική πόλη. Να δει μικρά παιδιά να σκοτώνονται, γονείς μα και παππούδες. Βόμβες να πέφτουνε σωρό, άνθρωποι να σπαράζουν και τα σκυλιά ν’ ουρλιάζουν. Κι όσοι σωθούν να ξεριζωθούν από τον τόπο που γεννήθηκαν!» «Και θα καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια»;» ρώτησαν με δυνατή φωνή ο Άρης με τις αδελφές του. «Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς μικρά παιδιά;» αποκρίθηκε ο Γιώργος. «Θα βάλουμε το μυαλό μας να σκεφτεί! Θα υπάρχει κάποιος τρόπος να σώσουμε την πόλη μας από τον φθονερό μάγο! Να τον αποτρέψουμε να υλοποιήσει τα καταχθόνια σχέδιά του! Φέτος θα γιορτάσουμε τα καλύτερα Χριστούγεννα!» απάντησε αποφασιστικά ο μικρός Άρης.

Έχω ένα σχέδιο. Μπορούμε να πάμε στο κάστρο του Μάγου και να τον πείσουμε να αλλάξει γνώμη και να κάνει την πόλη μας όπως ακριβώς ήταν πριν. Έτσι τα παιδιά ξεκίνησαν για το κάστρο του κακού μάγου. Στον δρόμο τους συνάντησαν μια γριούλα η οποία τους είπε ότι ο μάγος έχει απαγάγει τον δήμαρχο και τα μεσάνυχτα θα τον σκοτώσει. Έτσι χωρίς καν να ρωτήσει τους πολίτες θα γίνει δήμαρχος και θα κηρύξει πόλεμο με την γειτονική πόλη και όποιος δεν τον ακούει θα τον αποτελειώνει. Αφού τα παιδιά άκουσαν τα λόγια της γριούλας συνέχισαν το δρόμο τους. Μετά συνάντησαν έναν βάτραχο ο οποίος τους είπε ότι ο μάγος είχε βάλει φρουρά να φυλάει το κάστρο και ότι ο μόνος τρόπος να μπουν μέσα είναι πετώντας. Αφού τους έδωσε ένα μαγικό φίλτρο που θα τους επέτρεπε να πετάνε, τους αποχαιρέτησε. Τα παιδιά μετά από δυο ώρες περπάτημα έφτασαν στο κάστρο του Μάγου. Κρύφτηκαν πίσω από έναν βράχο για να μην τους δουν οι φρουροί. Ήπιαν το φίλτρο που τους είχε δώσει ο βάτραχος και πετώντας έφτασαν στο δωμάτιο που ήταν ο κακός Μάγος. Ο Γιώργος είπε στον Μάγο να αφήσει τον πατέρα του και να μην ξαναπροσπαθήσει να γίνει δήμαρχος. Αλλά ο μάγος του είπε ότι ήθελε σε αντάλλαγμα τη ζωή του. Ο Γιώργος δέχτηκε να πεθάνει για να σώσει τον πατέρα του και την πόλη του. Ο μάγος όμως δεν κράτησε την υπόσχεσή του και αφού σκότωσε τον Γιώργο, σκότωσε και τον πατέρα του. Έγινε δήμαρχος, κήρυξε πόλεμο με την γειτονική πόλη και φυσικά νίκησε. Ο Γιώργος όμως αναστήθηκε με την βοήθεια ενός μαγικού φίλτρου που του έδωσαν οι φίλοι του, το οποίο βρήκαν σ’ ένα τραπέζι του κάστρου. Με τη βοήθεια ενός άλλου φίλτρου που του είχε δώσει ο βάτραχος νίκησε τον κακό μάγο, ελευθέρωσε τη γειτονική πόλη και παρόλο που είχε πεθάνει ο πατέρας του και δεν θα τον ξανάβλεπε ποτέ φρόντισε με τη βοήθεια του θείου του, του νέου δημάρχου, να περάσει η πόλη τα καλύτερα Χριστούγεννα.

image_pdfΕκτύπωσε!