Η πόλη που δεν θα γιόρταζε τα Χριστούγεννα

Της Ουρανίας Μπούρτζινου

istoria

Σε μια γωνιά της γης, υπάρχει μια μεγάλη όμορφη πόλη, που τη λένε «Λουλουδούπολη». Έχει πάρει αυτό το όνομα γιατί είναι γεμάτη με δέντρα και χιλιάδες πολύχρωμα λουλούδια φυτεμένα στις πλατείες, στις νησίδες των δρόμων, στα πεζοδρόμια, σε όλους τους κήπους και στα μπαλκόνια των σπιτιών. Όλες οι μοσχοβόλες ευωδιές και τα τιτιβίσματα των πουλιών σκορπίζονται σ’ oλόκληρη τη «Λουλουδούπολη».
Εκεί ζει κι ο μικρός εξάχρονος Άρης μαζί με τους γονείς του, τις τρεις μεγαλύτερες αδελφές του, την Ελπίδα, τη Χαρά, την Ειρήνη, και την άρρωστη γιαγιά τους.
Αρχές Δεκεμβρίου κι όλα τα παιδιά περιμένουν με ανυπομονησία να στολιστεί η πόλη τους με διάφορα χριστουγεννιάτικα στολίδια, πολυάριθμα φωτάκια, τη φάτνη του Χριστού σ’ αναπαράσταση στην κεντρική πλατεία, τα κάλαντα του δωδεκαημέρου που θ’ ακούγονται από τα μεγάφωνα και φυσικά τα παιχνίδια που θα τους προσφέρουν γονείς, φίλοι, συγγενείς και, βέβαια, ο Άγιος Βασίλης.

Απόγευμα και χτυπά το μεγάλο ρολόι της πόλης τέσσερις χτύπους. Ό Άρης με τις αδελφές του και τον Γιώργο, τον γιο του δημάρχου, παίζουν όταν ακούγεται από τα μεγάφωνα:
«Προσοχή, προσοχή! Διαταγή του δημάρχου μας. Φέτος δεν θα έρθουν τα Χριστούγεννα. Στις εκκλησιές δεν θα ηχήσουν χαρμόσυνες καμπάνες, τα παιδιά δεν θα τραγουδήσουν κάλαντα, οι δρόμοι θα’ ναι σκοτεινοί, ευχές δεν θα ακουστούν. Απαγορεύεται στις μαμάδες να φτιάξουν δίπλες, μελομακάρονα, κουραμπιέδες, πίτες και γιορτινά φαγητά. Τα παιδιά δώρα μην περιμένετε. Κανένα δεν θα λάβει! Κανένας κάτοικος αυτής της πόλης δεν θα γιορτάσει!» Στο άκουσμα αυτής της διαταγής δέντρα, λουλούδια ξεράθηκαν μεμιάς. Ζιζάνια και τριβόλια γέμισαν.
«Από τώρα και στο εξής η πόλη μας θα ονομάζεται Αγκαθούπολη» ακούστηκε πάλι η φωνή από τα μεγάφωνα.

istoria

Ο Άρης με τις αδελφές του ταράχτηκαν μ’ αυτή την οδυνηρή είδηση. «Τι έπαθε ο πατέρας σου, τι είναι αυτή η διαταγή; Δεν θα γιορτάσουμε Χριστούγεννα; Δεν θα ηχήσουν οι καμπάνες; Κάλαντα δεν θα πούμε; Δώρα δεν θα λάβουμε; Να ξεχάσουμε τις γιορτινές τις μέρες; Και τ’ όνομα της πόλης μας θα είναι τώρα “Αγκαθούπολη”. Τρελάθηκε ο δήμαρχος; Δεν αγαπάει τα παιδιά, δεν αγαπά κανένα! Θέλει την πόλη μας ντυμένη με μαύρο πέπλο στη στενοχώρια και στο κλάμα. Κάποτε ήταν ο καλύτερος δήμαρχος, όλους τους αγαπούσε και ζούσαμε χαρούμενοι με τους γονείς, τους συγγενείς, τους φίλους, όλους τους συμπολίτες μας! Τώρα είναι ο πιο κακός και μισητός δήμαρχος. Γιώργο, τι έχεις να μας πεις;»

istoria

Ο Γιώργος βουρκωμένος απαντά: «Δεν είναι έτσι φίλοι μου. Άδικα τον κατηγορείτε. Μεγάλη συμφορά μας βρήκε. Τον πατέρα μου τον εκβιάζει ο μάγος που μένει στην άκρη της πόλης. Αυτός με τα μαγικά του ξέρανε τα δέντρα, τα λουλούδια μας και γέμισε η πόλη αγκάθια. Αυτός δεν θέλει να γιορτάσουμε Χριστούγεννα! Θέλει να πάρει τη θέση του, να γίνει δήμαρχος. Όταν το πετύχει, ο ήλιος πια δεν θ’ ανατείλει, τ’ άστρα δεν θα φανούν μήτε και το φεγγάρι. Έχει σκοπό να προκαλέσει πόλεμο με τη γειτονική πόλη. Να δει μικρά παιδιά να σκοτώνονται, γονείς μα και παππούδες. Βόμβες να πέφτουνε σωρό, άνθρωποι να σπαράζουν και τα σκυλιά ν’ ουρλιάζουν. Κι όσοι σωθούν να ξεριζωθούν από τον τόπο που γεννήθηκαν!» «Και θα καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια»;» ρώτησαν με δυνατή φωνή ο Άρης με τις αδελφές του. «Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς μικρά παιδιά;» αποκρίθηκε ο Γιώργος. «Θα βάλουμε το μυαλό μας να σκεφτεί! Θα υπάρχει κάποιος τρόπος να σώσουμε την πόλη μας από τον φθονερό μάγο! Να τον αποτρέψουμε να υλοποιήσει τα καταχθόνια σχέδιά του! Φέτος θα γιορτάσουμε τα καλύτερα Χριστούγεννα!» απάντησε αποφασιστικά ο μικρός Άρης.

«Έχω μια ιδέα! Μπορούμε να βρούμε την Αχίλλειο πτέρνα του και μετά…» είπε ο Γιώργος «… να τον νικήσουμε!» συμπλήρωσε ο Άρης. «Ελάτε πάμε!» είπαν τα κορίτσια. Εκείνη την στιγμή, ο μάγος τους παρακολουθούσε από την μαγική του σφαίρα. «Ε, λοιπόν, θέλουν περιπέτεια; Θα την έχουν!» είπε. Ψέλλισε δύο λέξεις και αμέσως εμφανίστηκαν πολλά εμπόδια στη διαδρομή τους. Πίστευε πως έτσι θα αποθαρρύνονταν και θα πισωγύριζαν. Γι’ αυτό και αραίωσε την άμυνά στο κάστρο του. Ήταν τόσο σίγουρος που σταμάτησε να τους παρακολουθεί στη σφαίρα του. Αλλά… τα παιδιά δεν φοβήθηκαν. Προσπέρασαν όλα τα εμπόδια και φτάσανε στο κάστρο. Η άμυνα ήταν σχεδόν μηδενική, οπότε κανείς δεν ειδοποίησε τον μάγο. Υπέθεσαν ότι πρέπει να είναι στη σοφίτα που μπορεί να είναι το γραφείο του. Ανεβήκανε. «Ποιος θα ανοίξει την πόρτα;» ψιθύρισε ο Άρης. «Πάντα αυτός που ρωτάει!» του είπε η Χαρά. Ο Άρης στην αρχή δίστασε. Όμως την άνοιξε και κρυφοκοίταξε… Ευτυχώς ο μάγος δεν ήταν ούτε εκεί. Αλλά ακούστηκαν βήματα στη σκάλα. Τα παιδιά έτρεξαν και κρύφτηκαν. Λίγο έλειψε ο μάγος να δει τον Άρη. Μπήκε μέσα και φαινόταν ότι έψαχνε κάτι. Τελικά το βρήκε. Το πήρε και έφυγε. Τα παιδιά βρήκαν το ημερολόγιο του. Σε μια σελίδα έγραφε: «…πρέπει να τελειώσω το ξόρκι να μην φοβάμαι τα κάλαντα, μόνο αυτό λείπει. Τα τελευταία υλικά…». «Τι λέτε;», ρώτησε ο Γιώργος. Όλα τα παιδιά είχαν κάνει την ίδια σκέψη. «Θα το ρισκάρουμε!» είπαν με μια φωνή. Βγήκαν στην αυλή και τον είδαν να ψάχνει σ’ ένα κουτί. Χωρίς να χάσουν στιγμή φώναξαν όλα μαζί: «Να τα πούμε;» και, πριν προλάβει εκείνος να κάνει κάτι, άρχισαν να τραγουδούν. Τότε ο μάγος μεταμορφώθηκε σε… σπόρους! Και τότε, συνέβη κάτι το αναπάντεχο! Οι σπόροι, μαγικά, σκορπίστηκαν σε όλη την πόλη κάνοντας να φυτρώσουν περισσότερα λουλούδια από ότι πριν. Τα παιδιά γύρισαν πίσω και αφού ενημέρωσαν τον δήμαρχο… ζήσανε αυτοί καλά και εμείς καλύτερα!

image_pdfΕκτύπωσε!