Η πόλη που δεν θα γιόρταζε τα Χριστούγεννα

Της Ουρανίας Μπούρτζινου

istoria

Σε μια γωνιά της γης, υπάρχει μια μεγάλη όμορφη πόλη, που τη λένε «Λουλουδούπολη». Έχει πάρει αυτό το όνομα γιατί είναι γεμάτη με δέντρα και χιλιάδες πολύχρωμα λουλούδια φυτεμένα στις πλατείες, στις νησίδες των δρόμων, στα πεζοδρόμια, σε όλους τους κήπους και στα μπαλκόνια των σπιτιών. Όλες οι μοσχοβόλες ευωδιές και τα τιτιβίσματα των πουλιών σκορπίζονται σ’ oλόκληρη τη «Λουλουδούπολη».
Εκεί ζει κι ο μικρός εξάχρονος Άρης μαζί με τους γονείς του, τις τρεις μεγαλύτερες αδελφές του, την Ελπίδα, τη Χαρά, την Ειρήνη, και την άρρωστη γιαγιά τους.
Αρχές Δεκεμβρίου κι όλα τα παιδιά περιμένουν με ανυπομονησία να στολιστεί η πόλη τους με διάφορα χριστουγεννιάτικα στολίδια, πολυάριθμα φωτάκια, τη φάτνη του Χριστού σ’ αναπαράσταση στην κεντρική πλατεία, τα κάλαντα του δωδεκαημέρου που θ’ ακούγονται από τα μεγάφωνα και φυσικά τα παιχνίδια που θα τους προσφέρουν γονείς, φίλοι, συγγενείς και, βέβαια, ο Άγιος Βασίλης.

Απόγευμα και χτυπά το μεγάλο ρολόι της πόλης τέσσερις χτύπους. Ό Άρης με τις αδελφές του και τον Γιώργο, τον γιο του δημάρχου, παίζουν όταν ακούγεται από τα μεγάφωνα:
«Προσοχή, προσοχή! Διαταγή του δημάρχου μας. Φέτος δεν θα έρθουν τα Χριστούγεννα. Στις εκκλησιές δεν θα ηχήσουν χαρμόσυνες καμπάνες, τα παιδιά δεν θα τραγουδήσουν κάλαντα, οι δρόμοι θα’ ναι σκοτεινοί, ευχές δεν θα ακουστούν. Απαγορεύεται στις μαμάδες να φτιάξουν δίπλες, μελομακάρονα, κουραμπιέδες, πίτες και γιορτινά φαγητά. Τα παιδιά δώρα μην περιμένετε. Κανένα δεν θα λάβει! Κανένας κάτοικος αυτής της πόλης δεν θα γιορτάσει!» Στο άκουσμα αυτής της διαταγής δέντρα, λουλούδια ξεράθηκαν μεμιάς. Ζιζάνια και τριβόλια γέμισαν.
«Από τώρα και στο εξής η πόλη μας θα ονομάζεται Αγκαθούπολη» ακούστηκε πάλι η φωνή από τα μεγάφωνα.

istoria

Ο Άρης με τις αδελφές του ταράχτηκαν μ’ αυτή την οδυνηρή είδηση. «Τι έπαθε ο πατέρας σου, τι είναι αυτή η διαταγή; Δεν θα γιορτάσουμε Χριστούγεννα; Δεν θα ηχήσουν οι καμπάνες; Κάλαντα δεν θα πούμε; Δώρα δεν θα λάβουμε; Να ξεχάσουμε τις γιορτινές τις μέρες; Και τ’ όνομα της πόλης μας θα είναι τώρα “Αγκαθούπολη”. Τρελάθηκε ο δήμαρχος; Δεν αγαπάει τα παιδιά, δεν αγαπά κανένα! Θέλει την πόλη μας ντυμένη με μαύρο πέπλο στη στενοχώρια και στο κλάμα. Κάποτε ήταν ο καλύτερος δήμαρχος, όλους τους αγαπούσε και ζούσαμε χαρούμενοι με τους γονείς, τους συγγενείς, τους φίλους, όλους τους συμπολίτες μας! Τώρα είναι ο πιο κακός και μισητός δήμαρχος. Γιώργο, τι έχεις να μας πεις;»

istoria

Ο Γιώργος βουρκωμένος απαντά: «Δεν είναι έτσι φίλοι μου. Άδικα τον κατηγορείτε. Μεγάλη συμφορά μας βρήκε. Τον πατέρα μου τον εκβιάζει ο μάγος που μένει στην άκρη της πόλης. Αυτός με τα μαγικά του ξέρανε τα δέντρα, τα λουλούδια μας και γέμισε η πόλη αγκάθια. Αυτός δεν θέλει να γιορτάσουμε Χριστούγεννα! Θέλει να πάρει τη θέση του, να γίνει δήμαρχος. Όταν το πετύχει, ο ήλιος πια δεν θ’ ανατείλει, τ’ άστρα δεν θα φανούν μήτε και το φεγγάρι. Έχει σκοπό να προκαλέσει πόλεμο με τη γειτονική πόλη. Να δει μικρά παιδιά να σκοτώνονται, γονείς μα και παππούδες. Βόμβες να πέφτουνε σωρό, άνθρωποι να σπαράζουν και τα σκυλιά ν’ ουρλιάζουν. Κι όσοι σωθούν να ξεριζωθούν από τον τόπο που γεννήθηκαν!» «Και θα καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια»;» ρώτησαν με δυνατή φωνή ο Άρης με τις αδελφές του. «Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς μικρά παιδιά;» αποκρίθηκε ο Γιώργος. «Θα βάλουμε το μυαλό μας να σκεφτεί! Θα υπάρχει κάποιος τρόπος να σώσουμε την πόλη μας από τον φθονερό μάγο! Να τον αποτρέψουμε να υλοποιήσει τα καταχθόνια σχέδιά του! Φέτος θα γιορτάσουμε τα καλύτερα Χριστούγεννα!» απάντησε αποφασιστικά ο μικρός Άρης.

Θα γιορτάσουμε τα καλύτερα Χριστούγεννα, είπε ο Άρης και την ίδια στιγμή ένα σχέδιο άρχισε να γεννιέται στο μυαλό του. «Το βρήκα!» πετάχτηκε ενθουσιασμένος μετά από λίγο, φωνάζοντας συγχρόνως τις αδερφές του και τον φίλο του.

– Ειρήνη, Χαρά, Ελπίδα, Γιώργο, ελάτε έχω ένα καταπληκτικό σχέδιο. Ακούστε τι σκέφτηκα. Θα διοργανώσουμε μια εκδήλωση και θα προσκαλέσουμε τον μάγο. Θα του πούμε ότι θα τον κάνουμε δήμαρχο. Όταν έρθει θα τον κεράσουμε από το ποτό που φτιάξαμε με το μαγικό φίλτρο της καλοσύνης, να πιει μέχρι να ζαλιστεί. Όταν κοιμηθεί θα τον πασπαλίσουμε με την χριστουγεννιάτικη νεραϊδοχρυσόσκονη της αγάπης, που διώχνει μακριά όλες τις κακίες και τα μίση. Όταν ξυπνήσει θα έχει γίνει καλός, γιατί θα ξεχάσει όλα τα προηγούμενα κακά του σχέδια. Έτσι η πόλη μας θα συνεχίσει να ονομάζεται»Λουλουδούπολη» και οι κάτοικοι θα είναι όλοι χαρούμενοι, γιατί θα θέλουν όλοι να γιορτάζουμε Χριστούγεννα.

Έτσι κι έγινε. Το σχέδιο του Άρη πέτυχε. Εκείνη τη χρονιά, οι κάτοικοι της «Λουλουδούπολης» άκουσαν τα ωραιότερα κάλαντα από τα παιδιά, έφαγαν τους νοστιμότερους κουραμπιέδες και τα γλυκύτερα μελομακάρονα, χόρεψαν τις πιο χαρούμενους χορούς και οι καμπάνες χτύπησαν πιο γλυκά από ποτέ. Γιατί με την βοήθεια των παιδιών, στην «Λουλουδούπολη» δεν θα γινόταν ποτέ πόλεμος και καταστροφές και όλοι θα ζούσαν μονοιασμένοι με χαρά, ελπίδα και ειρήνη. Και πέρασαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα.

σ.σ: Το τέλος στο παραμύθι έδωσαν και τα 22 παιδιά της τάξης που ονομάζεται «Λουλουδένια», και ανήκει στο 10ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής. Η δασκάλα του τμήματος είναι η Μαρία Παπαστεργίου Κόρακα.

image_pdfΕκτύπωσε!