Το πρώτο Πάσχα της ζωής μου

Των Κάρμεν Ρουγγέρη και Χριστίνας Κουλουμπή

istoria


Μεγάλο Σάββατο!

Δειλινό! Λίγες ώρες πριν την Ανάσταση. Μπροστά στο αναμμένο τζάκι εγώ, ο Λάκι, ο μαυρόασπρος κυνηγετικός σκύλος, μισοκοιμάμαι ξαπλωμένος, αμέριμνος και νωχελικός.

-Γαααβ… ωραία που περνάω!
Τα δύο κοριτσάκια της οικογένειας παίζουν επιτραπέζιο. Η μαμά μαγειρεύει τη μαγειρίτσα και ο κύριος του σπιτιού ετοιμάζει τη σούβλα για το επόμενο πρωί.

Οι μυρωδιές που έρχονται από την κουζίνα μού χαϊδεύουν τα ρουθούνια. Νιώθω ότι τα μάτια μου κλείνουν και είμαι έτοιμος να κοιμηθώ… η ευτυχία μου δεν περιγράφεται!

Τότε…

Κάτι σαν όνειρο έρχεται να μου θυμίσει το πρώτο Πάσχα της ζωής μου, που, για να πω την αλήθεια, δεν ήταν και το καλύτερο. Φέρνω στο νου μου τις μυρωδιές που πλημμύριζαν το σπίτι μας εκείνη την ημέρα, ίδιες ήταν κι αυτές.

Βέβαια δεν είχα δοκιμάσει ακόμα την ομορφιά που δίνει στη γεύση ένα κόκαλο από σουβλιστό αρνάκι ή κατσικάκι γιατί, όπως καταλαβαίνετε, τρεφόμουν ακόμα με το γάλα της μανούλας μου. Πάντως, η περιέργειά μου ήταν μεγάλη και, αν θυμάμαι καλά, ζήλευα κιόλας τη μητέρα μου, που πάντα ροκάνιζε με ευχαρίστηση τα κόκαλα που έμεναν στο πιάτο ύστερα από κάθε γεύμα ή δείπνο της οικογένειας.

Ευχόμουν να κυλήσει έτσι η ζωή μου και να μην αλλάξει τίποτα από αυτήν τη σκυλίσια μου ζωή. Τότε δεν το ’ξερα, τώρα το ξέρω καλά, πως όταν κάνεις όνειρα και προγραμματίζεις κάτι, ο Θεός που είναι εκεί ψηλά γελάει. Θυμάμαι πολύ αυτά τα λόγια, τα έλεγε το αφεντικό μου και, για να πω την αλήθεια, τότε δεν τα καταλάβαινα, τώρα το καταλαβαίνω πολύ καλά.

Γιατί τα λέω αυτά, εξηγώ.

Είχαμε μείνει στο ότι… Ήταν το πρώτο Πάσχα της ζωής μου και αισθανόμουν πολύ ευτυχισμένος. Όμως, ένα αναπάντεχο γεγονός εκείνη την ημέρα αναποδογύρισε την ευτυχία μου.

Ήταν έντεκα το πρωί, ανήμερα του Πάσχα, ακόμα έχω στα αυτιά μου το χτύπημα της πόρτας και ανατριχιάζω…. Δυστυχία μου…. Δύο ξέφρενα αγοράκια εισέβαλαν στο σπίτι μας μαζί με τους γονείς τους.

Φιλιά, αγκαλιές των μεγάλων.

Φασαρία, πολλή φασαρία από τους τέσσερις μικρούς που ένωσαν τις καταστροφικές δραστηριότητες γκρεμίζοντας την ηρεμία μου και προκαλώντας μου έναν αβάσταχτο πονοκέφαλο.

Αμέσως οι δύο άντρες καταπιάστηκαν με τη σούβλα, ενώ οι μαμάδες άρχισαν να κόβουν τις σαλάτες στην κουζίνα. Λίγο πιο πέρα τα τέσσερα παιδιά, ξεφωνίζοντας, παίζανε ό,τι παιχνίδι τους κατέβαινε.

Εγώ έτρεξα να κρυφτώ στο σπιτάκι μου μέσα στην αγκαλιά της μαμάς μου, από εκεί δεν τους άκουγα, αλλά μπορούσα να τους βλέπω. Έτσι, κάποια στιγμή είδα ότι οι δύο κύριοι κάθισαν κάτω από ένα δέντρο και άρχισαν να ξεφυλλίζουν ένα περιοδικό.

Κοίταξα καλύτερα και είδα πως το περιοδικό αυτό ήταν τα «ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΑ ΝΕΑ», που συνήθιζε να το αγοράζει το αφεντικό μου κάθε μήνα.

istoria

Ξαφνικά άκουσα να με φωνάζουν:

Λάκι, Λάκι… έλα να σου γνωρίσω τον κύριο Κώστα.

Ήταν η φωνή του αφεντικού μου. Τι να κάνω και εγώ, έτρεξα κοντά του κουνώντας την ούρα μου από ευγένεια για να δείξω ότι δεν μου είχαν χαλάσει την ηρεμία γιατί, για να πω την αλήθεια, δεν είχα καμιά όρεξη να γνωρίσω τον κύριο Κώστα.
-Αυτός είναι ο Λάκι, λοιπόν… είπε τότε ο κύριος Κώστας χαϊδεύοντας το κεφάλι μου.

Υστέρα με σήκωσε ψηλά και άρχισε να με περιεργάζεται

-Φαίνεται πολύ δυνατός, είπε στο τέλος.
-Δυνατός και έξυπνος, απάντησε το αφεντικό μου.
-Καθαρόαιμο κυνηγόσκυλο, είπε πάλι ο κύριος Κώστας.
-Και αν κρίνω από τη μάνα του, θα είναι πιστό, πολύ πιστό σκυλί, πρόσθεσε το αφεντικό.

Ως εδώ μου άρεσαν πολύ αυτά που έλεγαν γιατί, όπως καταλαβαίνετε, με κολάκευαν. Σε ποιον, άλλωστε, δεν αρέσουν οι κολακείες!

Έτσι, κάθισα στα πόδια τους και αποκοιμήθηκα. Ξύπνησα λίγες ώρες αργότερα μέσα σε ένα αυτοκίνητο όπου οδηγούσε ο κύριος Κώστας, δίπλα καθόταν οι γυναίκα του κι εγώ ήμουν σφηνωμένος ανάμεσα στα δύο άτακτα παιδιά του.

istoria

Θύμωσα!
Στεναχωρήθηκα!
Πείσμωσα!
Αναρωτήθηκα!
-Αραγε με είχαν πουλήσει ή με είχαν χαρίσει; Τι τους είχα κάνει και μου χάλασαν την ευτυχία;

Επιστράτευσα τη λογική μου και κάποια στιγμή ηρέμησα και άρχισα να σκέφτομαι πώς θα μπορούσα να το σκάσω και να γυρίσω πίσω.

Άρχισα τότε να καταστρώνω ένα σχέδιο...

Ίσως να μην ήταν τόσο άσχημα μαζί με τα δυο αγόρια, όμως ήθελα να γυρίσω πίσω στη μητέρα μου και στο αφεντικό μου.

Το σχέδιο μου άργησα να το σκεφτώ, όμως το καλό πράγμα αργεί. Επειδή κοντά στο σπίτι του αφεντικού μου βρισκόταν ένα πάρκο για σκύλους, όταν θα με πήγαιναν εκεί για την απογευματινή μου βόλτα, θα έκοβα το λουρί μου και θα γύριζα πίσω στο σπίτι μαζί με τη μαμά μου. Όταν επιτέλους έφτασε το απόγευμα, ο κύριος Κώστας με πήγε στο πάρκο. Προσπάθησα να κόψω το λουράκι μου, όμως ήταν αδύνατο! Έτσι έκανα μια απότομη κίνηση, με αποτέλεσμα το λουρί να φύγει από τα χέρια του και εγώ να τρέχω με μανία στο πεζοδρόμιο. Ο κύριος Κώστας με κυνηγούσε.
Κάποια στιγμή έφτασα μπροστά στο παλιό μου σπίτι κι άρχισα να γαβγίζω δυνατά. Το αφεντικό μου βγήκε έξω,με σήκωσε και είπε:
-Ε Λάκη! Τι κάνεις εσύ εδώ;

Εκείνη την ώρα στύλωσα τα πόδια μου κι άρχισα να γρυλίζω προς την κατεύθυνση που βρισκόταν ο κύριος Κώστας. Το αφεντικό μου με κοίταξε με περιέργεια. Εγώ τον κοίταξα κι άρχισα να του γλύφω το πρόσωπο. Ήμουν πολύ χαρούμενος κι ενθουσιασμένος ταυτόχρονα που τον ξανάβλεπα!

Εκείνη τη στιγμή έφτασε ο κύριος Κώστας λέγοντας:
– Μάλλον ο μικρός μας Λάκης δεν θέλει να περάσει το Πάσχα μαζί μας.
– Ναι. Είναι όμως μικρός ακόμα. χρειάζεται την φροντίδα της μαμάς του όμως δεν νομίζω ότι μπορώ να τον κρατήσω.
– Σε αυτό διαφωνώ! Πιστεύω πως ο σκύλος νιώθει πιο ευτυχισμένος μαζί σας!

Τότε έγινε αυτό που περίμενα! Τα δυο κορίτσια έτρεξαν με άρπαξαν κι άρχισαν να με φιλούν, να με χτενίζουν και να παρακαλούν τον πατέρα τους να με κρατήσουν! Εκείνος πήρε ένα ύφος το οποίο με έκανε να τρομάξω. Στο τέλος όμως είπε:
– Εντάξει, θα τον κρατήσουμε, αφού συμφωνεί και ο κύριος Κώστας!

Έτσι, και τώρα που έγινα μεγάλος σκύλος, βρίσκομαι παρέα με το αφεντικό μου και περνώ κάθε Πάσχα μαζί του. Μερικές φορές ο κύριος Κώστας με επισκέπτεται και κάθε φορά μου δίνει ένα νόστιμο κόκαλο από το αρνί που σούβλισαν το Πάσχα.
Σας συμβουλεύω, λοιπόν, όταν θέλετε κάτι πολύ πρέπει να επιμένετε, για να το πετύχετε!

image_pdfΕκτύπωσε!