Το πρώτο Πάσχα της ζωής μου

Των Κάρμεν Ρουγγέρη και Χριστίνας Κουλουμπή

istoria


Μεγάλο Σάββατο!

Δειλινό! Λίγες ώρες πριν την Ανάσταση. Μπροστά στο αναμμένο τζάκι εγώ, ο Λάκι, ο μαυρόασπρος κυνηγετικός σκύλος, μισοκοιμάμαι ξαπλωμένος, αμέριμνος και νωχελικός.

-Γαααβ… ωραία που περνάω!
Τα δύο κοριτσάκια της οικογένειας παίζουν επιτραπέζιο. Η μαμά μαγειρεύει τη μαγειρίτσα και ο κύριος του σπιτιού ετοιμάζει τη σούβλα για το επόμενο πρωί.

Οι μυρωδιές που έρχονται από την κουζίνα μού χαϊδεύουν τα ρουθούνια. Νιώθω ότι τα μάτια μου κλείνουν και είμαι έτοιμος να κοιμηθώ… η ευτυχία μου δεν περιγράφεται!

Τότε…

Κάτι σαν όνειρο έρχεται να μου θυμίσει το πρώτο Πάσχα της ζωής μου, που, για να πω την αλήθεια, δεν ήταν και το καλύτερο. Φέρνω στο νου μου τις μυρωδιές που πλημμύριζαν το σπίτι μας εκείνη την ημέρα, ίδιες ήταν κι αυτές.

Βέβαια δεν είχα δοκιμάσει ακόμα την ομορφιά που δίνει στη γεύση ένα κόκαλο από σουβλιστό αρνάκι ή κατσικάκι γιατί, όπως καταλαβαίνετε, τρεφόμουν ακόμα με το γάλα της μανούλας μου. Πάντως, η περιέργειά μου ήταν μεγάλη και, αν θυμάμαι καλά, ζήλευα κιόλας τη μητέρα μου, που πάντα ροκάνιζε με ευχαρίστηση τα κόκαλα που έμεναν στο πιάτο ύστερα από κάθε γεύμα ή δείπνο της οικογένειας.

Ευχόμουν να κυλήσει έτσι η ζωή μου και να μην αλλάξει τίποτα από αυτήν τη σκυλίσια μου ζωή. Τότε δεν το ’ξερα, τώρα το ξέρω καλά, πως όταν κάνεις όνειρα και προγραμματίζεις κάτι, ο Θεός που είναι εκεί ψηλά γελάει. Θυμάμαι πολύ αυτά τα λόγια, τα έλεγε το αφεντικό μου και, για να πω την αλήθεια, τότε δεν τα καταλάβαινα, τώρα το καταλαβαίνω πολύ καλά.

Γιατί τα λέω αυτά, εξηγώ.

Είχαμε μείνει στο ότι… Ήταν το πρώτο Πάσχα της ζωής μου και αισθανόμουν πολύ ευτυχισμένος. Όμως, ένα αναπάντεχο γεγονός εκείνη την ημέρα αναποδογύρισε την ευτυχία μου.

Ήταν έντεκα το πρωί, ανήμερα του Πάσχα, ακόμα έχω στα αυτιά μου το χτύπημα της πόρτας και ανατριχιάζω…. Δυστυχία μου…. Δύο ξέφρενα αγοράκια εισέβαλαν στο σπίτι μας μαζί με τους γονείς τους.

Φιλιά, αγκαλιές των μεγάλων.

Φασαρία, πολλή φασαρία από τους τέσσερις μικρούς που ένωσαν τις καταστροφικές δραστηριότητες γκρεμίζοντας την ηρεμία μου και προκαλώντας μου έναν αβάσταχτο πονοκέφαλο.

Αμέσως οι δύο άντρες καταπιάστηκαν με τη σούβλα, ενώ οι μαμάδες άρχισαν να κόβουν τις σαλάτες στην κουζίνα. Λίγο πιο πέρα τα τέσσερα παιδιά, ξεφωνίζοντας, παίζανε ό,τι παιχνίδι τους κατέβαινε.

Εγώ έτρεξα να κρυφτώ στο σπιτάκι μου μέσα στην αγκαλιά της μαμάς μου, από εκεί δεν τους άκουγα, αλλά μπορούσα να τους βλέπω. Έτσι, κάποια στιγμή είδα ότι οι δύο κύριοι κάθισαν κάτω από ένα δέντρο και άρχισαν να ξεφυλλίζουν ένα περιοδικό.

Κοίταξα καλύτερα και είδα πως το περιοδικό αυτό ήταν τα «ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΑ ΝΕΑ», που συνήθιζε να το αγοράζει το αφεντικό μου κάθε μήνα.

istoria

Ξαφνικά άκουσα να με φωνάζουν:

Λάκι, Λάκι… έλα να σου γνωρίσω τον κύριο Κώστα.

Ήταν η φωνή του αφεντικού μου. Τι να κάνω και εγώ, έτρεξα κοντά του κουνώντας την ούρα μου από ευγένεια για να δείξω ότι δεν μου είχαν χαλάσει την ηρεμία γιατί, για να πω την αλήθεια, δεν είχα καμιά όρεξη να γνωρίσω τον κύριο Κώστα.
-Αυτός είναι ο Λάκι, λοιπόν… είπε τότε ο κύριος Κώστας χαϊδεύοντας το κεφάλι μου.

Υστέρα με σήκωσε ψηλά και άρχισε να με περιεργάζεται

-Φαίνεται πολύ δυνατός, είπε στο τέλος.
-Δυνατός και έξυπνος, απάντησε το αφεντικό μου.
-Καθαρόαιμο κυνηγόσκυλο, είπε πάλι ο κύριος Κώστας.
-Και αν κρίνω από τη μάνα του, θα είναι πιστό, πολύ πιστό σκυλί, πρόσθεσε το αφεντικό.

Ως εδώ μου άρεσαν πολύ αυτά που έλεγαν γιατί, όπως καταλαβαίνετε, με κολάκευαν. Σε ποιον, άλλωστε, δεν αρέσουν οι κολακείες!

Έτσι, κάθισα στα πόδια τους και αποκοιμήθηκα. Ξύπνησα λίγες ώρες αργότερα μέσα σε ένα αυτοκίνητο όπου οδηγούσε ο κύριος Κώστας, δίπλα καθόταν οι γυναίκα του κι εγώ ήμουν σφηνωμένος ανάμεσα στα δύο άτακτα παιδιά του.

istoria

Θύμωσα!
Στεναχωρήθηκα!
Πείσμωσα!
Αναρωτήθηκα!
-Αραγε με είχαν πουλήσει ή με είχαν χαρίσει; Τι τους είχα κάνει και μου χάλασαν την ευτυχία;

Επιστράτευσα τη λογική μου και κάποια στιγμή ηρέμησα και άρχισα να σκέφτομαι πώς θα μπορούσα να το σκάσω και να γυρίσω πίσω.

Άρχισα τότε να καταστρώνω ένα σχέδιο...

Έτσι, μια μέρα ο κύριος  Κώστας με ξύπνησε πρωί – πρωί, για να πάμε για κυνήγι.

Τρελάθηκα, αμέσως πετάχτηκα επάνω! Δε μπόρεσα να αντισταθώ και έτρεξα προς το αμάξι.

Όταν φτάσαμε στο βουνό σκέφτηκα πως ήταν η κατάλληλη στιγμή για να εφαρμόσω το σχέδιο διαφυγής.
Μόλις πάτησα στο χώμα και έκανα τον περίπατο μου, εντόπισα το πρώτο θήραμα της ζωής μου.

Ήταν ένας μικρός λαγός, που είχε χωθεί κάτω από ένα μικρούλι θάμνο. Ξεκίνησα λοιπόν ένα ανελέητο κυνηγητό!

Το » πάρτι» κράτησε , περίπου τρεις ώρες…
Ο κύριος Κώστας εντυπωσιασμένος από το κυνήγι μου, άρχισε να με φωνάζει για να φύγουμε, όμως έπρεπε να βάλω μπρος, το σχέδιο μου!

Βιαστικά, άρχισα να απομακρύνομαι από τον κυνηγότοπο και να αναζητώ ένα μέρος ώστε να περάσω την νύχτα μου…
Έτσι και έγινε… πέρασε η ώρα και το σκοτάδι απλώθηκε σ’ όλο το δάσος.

Έπεσα για ύπνο με τη σκέψη πως το πρωί ο κύριος Κώστας θα γύριζε μαζί με το παλιό μου αφεντικό για να με βρούν.
Το πρωί με ξύπνησαν δυνατές κραυγές, σε όλο το βουνό αντιλαλούσε η φωνή του αφεντικού μου λέγοντας: «Λάκι εδώ γρήγορα»!

Έτρεχα σαν σίφουνας, ούτε εγώ κατάλαβα πως έφτασα τόσο σύντομα στα πόδια του.

Ενθουσιάστηκα και ξεκίνησα να κάνω τρέλες. Οι κινήσεις της ουράς ήταν ανεξέλεγκτες, τα πηδήματα μου τόσο ψηλά όσο ποτέ!

Έλαμπα απο τη χαρά μου, που κατάφερα να τον ξαναδώ…
Κατευθείαν ο κύριος Κώστας κατάλαβε ότι άνηκα πίσω στην παλιά μου οικογένεια.

Καθώς έπαιζα με το αφεντικό, αυτός άνοιξε την πόρτα του σκυλόκουτου και με ένα παράπονο είπε στο αφεντικό: << πάρτο, τελικά δεν ήταν γραφτό να κυνηγά μαζί μου>> !
Αυτή ήταν η τελευταία του κουβέντα, μπήκε στο αυτοκίνητο και έφυγε. Παρόλα αυτά, εγώ χάρισα ένα αξέχαστο κυνήγι στο αφεντικό μου! Μόλις τελειώσαμε, πήραμε το δρόμο της επιστροφής. Μετά από λίγο κατάφερα να δω και πάλι τη μητέρα μου και  τις δυο μικρούλες αλλά και το μέρος όπου γεννήθηκα.
Κάθε φορά τέτοιες μέρες φέρνω στο μυαλό μου εκείνο το μοναδικό αξέχαστο Πάσχα…

Το πρώτο Πάσχα της ζωής μου…

image_pdfΕκτύπωσε!