Η πόλη που δεν θα γιόρταζε τα Χριστούγεννα

Της Ουρανίας Μπούρτζινου

istoria

Σε μια γωνιά της γης, υπάρχει μια μεγάλη όμορφη πόλη, που τη λένε «Λουλουδούπολη». Έχει πάρει αυτό το όνομα γιατί είναι γεμάτη με δέντρα και χιλιάδες πολύχρωμα λουλούδια φυτεμένα στις πλατείες, στις νησίδες των δρόμων, στα πεζοδρόμια, σε όλους τους κήπους και στα μπαλκόνια των σπιτιών. Όλες οι μοσχοβόλες ευωδιές και τα τιτιβίσματα των πουλιών σκορπίζονται σ’ oλόκληρη τη «Λουλουδούπολη».
Εκεί ζει κι ο μικρός εξάχρονος Άρης μαζί με τους γονείς του, τις τρεις μεγαλύτερες αδελφές του, την Ελπίδα, τη Χαρά, την Ειρήνη, και την άρρωστη γιαγιά τους.
Αρχές Δεκεμβρίου κι όλα τα παιδιά περιμένουν με ανυπομονησία να στολιστεί η πόλη τους με διάφορα χριστουγεννιάτικα στολίδια, πολυάριθμα φωτάκια, τη φάτνη του Χριστού σ’ αναπαράσταση στην κεντρική πλατεία, τα κάλαντα του δωδεκαημέρου που θ’ ακούγονται από τα μεγάφωνα και φυσικά τα παιχνίδια που θα τους προσφέρουν γονείς, φίλοι, συγγενείς και, βέβαια, ο Άγιος Βασίλης.

Απόγευμα και χτυπά το μεγάλο ρολόι της πόλης τέσσερις χτύπους. Ό Άρης με τις αδελφές του και τον Γιώργο, τον γιο του δημάρχου, παίζουν όταν ακούγεται από τα μεγάφωνα:
«Προσοχή, προσοχή! Διαταγή του δημάρχου μας. Φέτος δεν θα έρθουν τα Χριστούγεννα. Στις εκκλησιές δεν θα ηχήσουν χαρμόσυνες καμπάνες, τα παιδιά δεν θα τραγουδήσουν κάλαντα, οι δρόμοι θα’ ναι σκοτεινοί, ευχές δεν θα ακουστούν. Απαγορεύεται στις μαμάδες να φτιάξουν δίπλες, μελομακάρονα, κουραμπιέδες, πίτες και γιορτινά φαγητά. Τα παιδιά δώρα μην περιμένετε. Κανένα δεν θα λάβει! Κανένας κάτοικος αυτής της πόλης δεν θα γιορτάσει!» Στο άκουσμα αυτής της διαταγής δέντρα, λουλούδια ξεράθηκαν μεμιάς. Ζιζάνια και τριβόλια γέμισαν.
«Από τώρα και στο εξής η πόλη μας θα ονομάζεται Αγκαθούπολη» ακούστηκε πάλι η φωνή από τα μεγάφωνα.

istoria

Ο Άρης με τις αδελφές του ταράχτηκαν μ’ αυτή την οδυνηρή είδηση. «Τι έπαθε ο πατέρας σου, τι είναι αυτή η διαταγή; Δεν θα γιορτάσουμε Χριστούγεννα; Δεν θα ηχήσουν οι καμπάνες; Κάλαντα δεν θα πούμε; Δώρα δεν θα λάβουμε; Να ξεχάσουμε τις γιορτινές τις μέρες; Και τ’ όνομα της πόλης μας θα είναι τώρα “Αγκαθούπολη”. Τρελάθηκε ο δήμαρχος; Δεν αγαπάει τα παιδιά, δεν αγαπά κανένα! Θέλει την πόλη μας ντυμένη με μαύρο πέπλο στη στενοχώρια και στο κλάμα. Κάποτε ήταν ο καλύτερος δήμαρχος, όλους τους αγαπούσε και ζούσαμε χαρούμενοι με τους γονείς, τους συγγενείς, τους φίλους, όλους τους συμπολίτες μας! Τώρα είναι ο πιο κακός και μισητός δήμαρχος. Γιώργο, τι έχεις να μας πεις;»

istoria

Ο Γιώργος βουρκωμένος απαντά: «Δεν είναι έτσι φίλοι μου. Άδικα τον κατηγορείτε. Μεγάλη συμφορά μας βρήκε. Τον πατέρα μου τον εκβιάζει ο μάγος που μένει στην άκρη της πόλης. Αυτός με τα μαγικά του ξέρανε τα δέντρα, τα λουλούδια μας και γέμισε η πόλη αγκάθια. Αυτός δεν θέλει να γιορτάσουμε Χριστούγεννα! Θέλει να πάρει τη θέση του, να γίνει δήμαρχος. Όταν το πετύχει, ο ήλιος πια δεν θ’ ανατείλει, τ’ άστρα δεν θα φανούν μήτε και το φεγγάρι. Έχει σκοπό να προκαλέσει πόλεμο με τη γειτονική πόλη. Να δει μικρά παιδιά να σκοτώνονται, γονείς μα και παππούδες. Βόμβες να πέφτουνε σωρό, άνθρωποι να σπαράζουν και τα σκυλιά ν’ ουρλιάζουν. Κι όσοι σωθούν να ξεριζωθούν από τον τόπο που γεννήθηκαν!» «Και θα καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια»;» ρώτησαν με δυνατή φωνή ο Άρης με τις αδελφές του. «Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς μικρά παιδιά;» αποκρίθηκε ο Γιώργος. «Θα βάλουμε το μυαλό μας να σκεφτεί! Θα υπάρχει κάποιος τρόπος να σώσουμε την πόλη μας από τον φθονερό μάγο! Να τον αποτρέψουμε να υλοποιήσει τα καταχθόνια σχέδιά του! Φέτος θα γιορτάσουμε τα καλύτερα Χριστούγεννα!» απάντησε αποφασιστικά ο μικρός Άρης.

Τα παιδιά ξεκίνησαν για το δημαρχείο. Ο Γιώργος προχωρούσε μπροστά, γιατί ήξερε καλύτερα από όλους τον δρόμο. Λίγο πριν φτάσουν στο δημαρχείο, ένα γιγάντιο παρτέρι με αγκάθια ξεφύτρωσε μπροστά τους. Η Χαρά ούρλιαξε τρομαγμένη:
– Α! τώρα δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα! Ο Μάγος μας πήρε χαμπάρι!

Ο μικρούλης Άρης όμως είπε αποφασιστικά:
– Νόμιζα ότι θα πηγαίναμε στο δημαρχείο για να πάρουμε τον έλεγχο της πόλης και να σώσουμε τα Χριστούγεννα».
Ο Γιώργος, θαρραλέα, έτρεξε πάνω στο μαραμένο γκαζόν και όλοι τον ακολούθησαν. Ο Μάγος τους είχε χάσει από τα μάτια του. Ξαφνικά, τα παιδιά βρέθηκαν σε μια πόρτα με το απαγορευτικό σήμα STOP. Ο Γιώργος, χωρίς να διστάσει, την έσπρωξε και όλοι βρέθηκαν σε ένα σκοτεινό δωμάτιο. Από τη σκόνη και τη μυρωδιά της κλεισούρας φαίνονταν ότι είχε καιρό να χρησιμοποιηθεί.

– Είναι το παλιό γραφείο του μπαμπά, ψιθύρισε ο Γιώργος.

– Μόλις το διασχίσουμε θα είμαστε κοντά στον προορισμό μας.

Ανοίξανε την τελευταία πόρτα του γραφείου και βρέθηκαν σε ένα λαμπερό διάδρομο με καθρέφτες και ένα τεράστιο διαμαντένιο πολυέλαιο. Στη μέση του διαδρόμου, υπήρχε ένα μεγάλο και γυαλιστερό κλουβί, το οποίο έμοιαζε να έχει μαγευτεί από ένα ισχυρό ξόρκι. Τα παιδιά δεν ξεγελάστηκαν από τη λάμψη του, το προσπέρασαν και προχώρησαν μέχρι που έφτασαν στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημαρχείου. Μόλις μπήκαν μέσα, αντίκρισαν τον μπαμπά του Γιώργου αναίσθητο και από επάνω του τον μάγο να σκορπίζει μαύρες λάμψεις χάους με το ραβδί του.

– Ε, μάγε, πιάσε με αν μπορείς!, είπε ο Άρης και άρχισε να τρέχει προς τον διάδρομο με τον μάγο ξοπίσω του να τον κυνηγά. Τότε ο Γιώργος και οι αδερφές του Άρη, έβγαλαν από την τσέπη τους τους φακούς τους, τους έστρεψαν επάνω στους καθρέφτες και τύφλωσαν τον κακό μάγο αναγκάζοντάς τον να μπει μέσα στο γυαλιστερό κλουβί. Τότε, εμφανίστηκε μια εκτυφλωτική λάμψη, καθώς ο μάγος είχε πιαστεί στην ίδια του την παγίδα και τα μάγια αντιστράφηκαν: ο κακός μάγος έγινε καλός, τα αγκάθια εξαφανίστηκαν, ο μπαμπάς του Γιώργου συνήλθε, η Λουλουδούπολη έγινε πιο λουλουδάτη από ποτέ, και όλοι ετοιμάστηκαν για να γιορτάσουν τα πιο υπέροχα Χριστούγεννα.

image_pdfΕκτύπωσε!